Un nou tronson al drumului „Via Transilvanica”, ce străbate România, lansat la Sibiu
Traseul „Via Transilvanica”, lung de 1.000 de kilometri, se apropie de final. Proiectul Asociației „Tășuleasa” Social, inițiat în anul 2018, sărbătorește în aceste zile cei 115 kilometri noi pe tronsonul din județul Sibiu, care vin în completarea celor 685 km existenți pe „Via Transilvanica”. Duminică, 18 septembrie, la Biertan, sărbătoarea va fi marcată alături de ambasadori ai proiectului, precum Andreea Esca, Dragoș Bucurenci, Tibi Ușeriu, Amalia Enache, Charlie Ottley, Mihaela Miroiu, Marius Manole și Toma Coconea.
„Ne apropiem de kilometrul 800 pe Via Transilvanica, de lansarea unui nou tronson în județul Sibiu și de finalizarea ținutului Terra Saxonum! Ceea ce credem noi despre ultimele săptâmâni de muncă este că avem proiectul potrivit în locul și momentul potrivit. Via Transilvanica a ajuns pe teritoriul județului Sibiu, conform planului inițial de acum doi ani și să spunem că întâmplarea, deși nimic nu mai este întâmplător în ceea ce privește acest drum al nostru, face că Sibiul a fost ales, în premieră pentru România, Capitală Europeană a Drumeției în anul 2021. Ce înseamnă asta pentru un proiect ca al nostru și în mod direct pentru România? Ni se oferă oportunitatea de a face niște pași importanți în direcția unui nou tip de turism care promovează ceea ce reprezintă cu adevărat istoria, cultura și bineînțeles geografia țării noastre. Acest titlu de Capitală a Drumeției va aduna anul viitor, la Sibiu, delegați de la cele mai importante asociații montane și de drumeție din Europa și, desigur, numeroși turiști care vor veni cu interesul de a descoperi România prin drumeție. Faptul că Via Transilvanica, un proiect care vorbește despre toată țara, va face inevitabil parte din ceea ce înseamnă acest titlu al Sibiului ne întărește credința faptului că aveam nevoie de acest drum și vom continua să lucrăm la el pentru a putea fi dat în folosință”, spun reprezentanții Asociației „Tășuleasa Social”.
Drumul pornește de la Putna, de acolo unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și ajunge până la Drobeta Turnu-Severin, unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol.
Drumul ce străbate zece județe va fi marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să îi ajute pe călători să se orienteze.
Potrivit inițiatorilor, proiectul dorește să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Este un traseu public și destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare, în pe parcursul mai multor săptămâni.
„Via Transilvanica” parcurge mai multe zone istorice pe care drumețul le va descoperi pe parcurs: începând cu Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco-Romana și terminând cu Valea Cernei.