Primăria a început demersurile pentru un nou titlu onorific al Sibiului– Regiunea Gastronomică Europeană a anului 2019.
Anul 2007 a fost anul de cumpănă al Sibiului – am obţinut titlul de Capitală Culturală Europeană. Al doilea pas în recunoaşterea orăşelului la nivel european a venit ca o surpriză plăcută – Mărginimea Sibiului ocupă primul loc la categoria Turism şi Gastronomie în cadrul concursului Destinaţia Europeană de Excelenţă, derulat la nivel naţional de Autoritatea Naţională pentru Turism.
Acum Sibiul face din nou demersurile spre un titlu care duce de această dată zona din nou spre aria gurmanzilor – un grup de lucru al primăriei elaborează dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană, care va fi depus până la finalul acestui an. “Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ pe tema programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, un statul pe care regiunea Sibiu doreşte să îl obţină în 2019. Primarul interimar, Astrid Fodor, a prezentat demersurile primăriei din punct de vedere financiar, strategic şi organizatoric, pentru realizarea acestui proiect”, a declarat Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Idee gustată atât de specialişti, cât şi de oamenii de rând
Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, vorbeşte cu multă însufleţire şi încredere despre posibilitatea ca oraşul nostru să devină un loc de pelerinaj pentru gurmanzi. „Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale şi pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Din paleta tradiţională se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu”, mărturiseşte Andrei Popa.
Sibienii spun că ar merita un astfel de titlu şi că este întradevăr un pas firesc în dezvoltarea sa.
“Este ceva normal. Mai ales după ce Sibiul a fost capitală culturală în 2007 era şi cazul să fie apreciat şi pentru mâncărurile extraordinare.”
“Aşteptam de mult timp ca oraşul nostru să înceapă să iasă în faţă şi pentru gastronomia locală. Este un lucru binemeritat.”
Zona câştigătoare trebuie să promoveze cultura gastronomică locală, să dezvolte prin intermediul programului turismul local, cu accent pe gastronomia regiunii şi să înveţe să gestioneze responsabil resursele de hrană. Un punct important este şi promovarea unei alimentaţii sănătoase, bazată în mare parte pe producţia locală de alimente.