VIDEO Am testat Linia Verde, cu microbuze electrice, din centrul Sibiului. E confortabilă, dar mai are loc de îmbunătățiri
Microbuzele verzi, la propriu și la figurat, au început să circule, de astăzi, în centrul orașului Sibiu, pe un traseu circular. Linia 3 este practică pentru turiști și pentru cei care doresc să se miște rapid, în zona centrală, însă ar putea fi îmbunătățită dacă ar exista un plan mai bun de circulație.
Linia Verde de microbuze are numărul 3 și are ca punct de plecare stația din Gara Sibiu. Stația este comună cu celalte autobuze ale Tursib, însă pentru a găsi vehiculul potrivit trebuie să fii atent, pentru că poți avea surpriza ca primul microbuz aflat în stație să nu fie și cel care va pleca primul. Motivul este programul stabilit de Tursib pentru această linie: sunt patru microbuze pe traseu, din care trei în circulație și unul care stă.
La ora la care am testat linia, ora prânzului, frecvența acestor mici vehicule de transport era redusă, până la 14 minute între două microbuze. Erau parcate două mașini, ambele goale. Șoferul primului microbuz din stație mi-a spus că nu el pleacă primul, așa că am mers în spate, unde, printre alte autobuze Tursib, se pregătea de plecare un minibuz verde. Plecarea s-a făcut la secundă, așa că am sărit și am plătit cu telefonul, la aparatul de taxare care primește plăți cu card wireless. Prețul este 2 lei, ca la orice autobuz, se poate circula cu abonamentele Tursib sau gratuit, dacă ești pensionar. Un singur scaun era ocupat de o doamnă în vârstă, așa că am ales un loc la întâmplare și am pornit.
Motorul electric este unul care are o trăsătură importantă: are un cuplu mare la turații mici, așa că orice apăsare de pedală aduce și o accelerație rapidă, care te aruncă pe scaun. Până când șoferii vor învăța să apese mai lin pe pedală, probabil că senzațiile de demaraj vor fi la ordinea zilei pentru călători, dar nu e nimic de speriat. Printre claxoane, microbuzul verde a pornit pe traseu, pe str. Magheru, Constituției, apoi a oprit în stație la Spitalul Județean. Aici urcă și o echipă de controlori, dornici să vadă și ei cum se circulă cu noile microbuze, mai ales că aerul condiționat este perfect pe o zi cu caniculă. Îmi verifică telefonul, uitasem să iau tichetul din aparat, îl recuperez de pe jos și intrăm în zona Centrului Vechi, pe străzile înguste. Pasagerii încep să se înmulțească, dar fără să umple cele 10 scaune. Probabil că va mai dura ceva până microbuzele vor ajunge să transporte până la 21 de pasageri, capacitatea maximă, pentru că sibienii nu sunt încă prea curioși să se urce în ele. Cei care o fac acum sunt mânați tot de curiozitate. „Sunt în microbuzele alea noi, ne plimbăm prin centru”, spune un tânăr la telefon, aflat în spatele meu.
Stațiile au fost înființate în locuri neașteptate, în Orașul de Sus, dar și în cel de jos. Pe colț, la Primăria Sibiu, sau la Teatrul Gong, dar la două intersecții distanță, aproape de Piața Cibin. Toate stațiile sunt bine marcate, unele au indicator electronic cu timpul până la următoarea mașină, în unele se găsesc și automate de bilete.
Traseul merge pe Str. Turnului, apoi pe Ocnei și începe să închidă cercul pe Constituției, unde se duce către mall și la gară, pe sub pod. Din nou claxoane, mașini care blochează drumul, pietoni rătăciți. Pe drum, microbuzul rămâne tot mai gol, și șoferul începe să vorbească cu mine, rămași doar noi doi. Se plânge că în curând vor intra în funcțione, pe două noi trasee, autobuze electrice de capacitate mare, dar că vor fi, probabil, distruse de conlocuitori. „N-are nimeni curajul să le facă ceva. Le e frică și controlorilor să meargă prea departe”, îmi spune șoferul. Apoi se plânge de salariu, de sindicate, care s-au rupt în trei, și îmi povestește cât ține bateria. „Merg de azi dimineață de la 7.00 și am consumat doar 32% din baterie”. Îl întreb dacă aș putea să merg mai departe în circuit, dacă vreau, și-mi explică că ar trebui să aștept vreo 20 de minute, pentru că sunt alte mașini care pleacă înainte lui. Așa îmi dau seama că circuitul este lipsit parțial de utilitate. Dacă vrei să urci la Piața Cibin, de exemplu, și să mergi până la Teatrul Radu Stanca, nu poți, pentru că trebuie să te dai jos, să schimbi microbuzul. Același lucru dacă vrei să urci la mall pentru a merge în centru, pe Mitropoliei, să zicem. La acest capitol, circuitul ar putea fi îmbunătățit. Ar fi la fel de indicat ca mașinile să nu mai piardă atâta timp stând. Ar putea fi creat un nou traseu, pe care să fie împărțite mașinile. Am înțeles că timpul de staționare de la gară va fi folosit pentru o încărcare rapidă, deși nu prea este necesară. Acum se caută cea mai bună poziție pentru această stație, apoi cei care au pauză, se vor cupla la încărcător.
Până la urmă, este un plus important pentru oraș acest traseu, pentru turiști și pentru localnici. Se circulă civilizat, mașina este silențioasă și rapidă. Am făcut tot traseul în fix 30 de minute, ceea ce înseamnă că un drum până la una din stațiile intermediare este la fel de rapid ca un taxi. La orele dimineții și la amiază, în orele de vârf, intervalul de circulație este de 8 minute, așa că nici nu-ți dai seama când a trecut timpul. Prima mașină pleacă la 7.00, ultima la 22.36 în timpul săptămânii și la 23.32 în weekend, ceea ce înseamnă că acoperă cam tot intervalul în care sunt deschise terase și magazine. Cu restul traseelor se leagă destul de bine, în mai multe stații, astfel că poate fi utilizat și de cei care stau în alte cartiere, dacă e nevoie.
TRASEU LINIA VERDE: Gară – str. General Magheru – str. Constituției – b-dul C. Coposu – Piața Unirii-str. Tribunei – str. Mitropoliei – str. Al. Odobescu – str. Măsarilor – str. Malului – str. Turnului – str. Faurului – str. Ocnei – str. N. Teclu – str. Constituției – pe sub Podul Gării – Gară.