Situația patrimoniului sibian, în special cel din centrul istoric al municipiului Sibiu, a fost analizată în acest week-end în cadrul manifestării Zilele Europene ale Patrimoniului. Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, inițiator, și CNM ASTRA, principal partener, au organizat, la Casa Artelor, din Piața Mică, un seminar în care au fost dezbătute ultimele noutăți legislative privind patrimoniul istoric, dar și programele de finanțare pentru reabilitarea și punerea în valoare a acestui, denumit „Patrimoniul sibian încotro?”.
Unul dintre programele au avut în vedere a fost cel care se referă la „Casa Verde”, ce vizează montarea de panouri fotovoltaice pe clădiri și monumente istorice. Practic, ultimele noutăți în materie de legislație au fost expuse de Valeria Oana Zaharia, manager Institutul Național al Patrimoniului, care a făcut referire, totodată, și la liniile de finanțare în domeniul patrimoniului cultural atât din fonduri europene, cât și din fonduri guvernamentale.
Ce ne diferențiază „de restul lumii”
La rândul său, Ciprian Anghel Ștefan, director general Complexul Național Muzeal ASTRA, a vorbit despre promovarea valorilor umane, în special „tezaure umane vii”. „În Europa și am văzut și la partenerii noștri din Norvegia, există tot felul de specialiști și au fonduri la dispoziție, însă nu-l au, de exemplu, pe Badea Gheorghe din satul cutare, care știe cum să prelucreze lemnul și ce scule să folosească. Asta ne diferențiază de restul lumii și pe acest lucru trebuie să punem accent”.
Alte teme în cadrul seminarului au fost modificările aduse legislației privind protejarea patrimoniului cultural național, în special Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (susținută de Ilie Dan Nanu, director executiv Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu), cercetarea arheologică sibiană din ultimii ani – date statistice (prezentată de Daniel Vasile Sana, consilier superior Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu) și situația acreditării muzeelor din județul Sibiu, susținută tot de Ilie Dan Nanu.
Zilele Europene ale Patrimoniului
Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a celebrat, în acest week-end, a XXXII-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Tema acestei ediții a fost, la nievel european, Coridoare culturale, trasee europene ale obiectivelor de patrimoniu.
Organizat în luna septembrie, încă din anul 1985, de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei, prestigiosul eveniment cultural invită milioane de cetățeni să viziteze monumente istorice sau să ia parte la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural al întregii Europe.
Zilele Europene ale Patrimoniului oferă și în România tuturor cetățenilor, încă din anul 1992, oportunitatea de a se familiariza cu tot ceea ce înseamnă patrimoniu cultural, ca valoare națională incomensurabilă.