-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

EXCLUSIV. ”Arsenie. Viața de Apoi”. Agenția Națională de Integritate verifică un posibil conflict de interese / incompatibilitate în finanțarea filmului

Cele mai citite

Suspiciune de conflict de interese / incompatibilitate în atribuirea finanțării din bani publici a filmului ”Arsenie. Viața de Apoi”. Unul din cei trei membri ai comisiei de concurs e menționat ca fondator cu regizorul Alexandru Solomon, în Asociața ”Documentor”.

Controversata producție cinematografică a beneficiat de 500.000 lei (aproximativ 100.000 euro) de la bugetul de stat, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, aflat în subordinea Guvernului. Totodată, pe lângă banii contribuabililor români, filmul a mai fost finanțat cu 59.000 euro prin proiectul Europa Creativă al Uniunii Europene. De asemenea, și Televiziunea Română este menționată drept ”colaboratoare” a producției. Suspiciunea de conflict de interese / incompatibilitate este acum în atenția Agenției Naționale de Integritate.

Cum poți să aduci un film de pe locul 12, pe 2, ca să obțină bani de la bugetul de stat

Centrul Național al Cinematografiei funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul cinematografiei, care reglementează cadrul general de desfășurare a activităților din domeniul cinematografiei și susținerea dezvoltării industriei filmului, prin acordarea ajutoarelor de stat pentru producția și distribuția filmelor românești.

Producția unui film se face în urma unui concurs de proiecte cinematografice, organizat de către Centrul Național al Cinematografiei. Selecția proiectelor  cinematografice se face conform art. 39 din OG 39/2005 de către comisii de specialiști, componența acestora fiind propusă de către Uniunile și Asociațiile din domeniul cinematografic.

În răspunsul transmis Sibiu 100% la solicitarea privind finanțarea de la bugetul de stat a filmului ”Arsenie. Viața de Apoi”, Centrul Național al Cinematografiei ne-a transmis:

”În ceea ce privește filmul   “Arsenie Boca – Viața de apoi”, vă comunicăm următoarele:

  • Filmul a participat la sesiunea II de finanțare proiecte cinematografice în anul 2020;
  • Scenariul filmului a fost clasat pe locul 12, în baza notelor acordate de comisia de concurs compusă din:
  • Dana Duma – critic de film,
  • Florin Iepan – regizor film documentar
  • Christian Ferenz Flatz – regizor

În sesiunea respectivă au fost finanțate doar 5 filme și în mod normal, acest film nu ar fi intrat la finanțare, dar conform legii, prin cumularea notelor de la scenariu cu punctajul regizorului și producătorului (conform legii), a urcat pe locul 2 în clasamentul final  obținând o finanțare de 500.000 lei.

Producția filmului a avut loc în perioada 2021-2022, când a fost finalizat, iar premiera filmului a avut loc în luna mai 2023 în cadrul festivalului TIFF – Cluj”.

În ceea ce privește distribuția filmelor, CNC precizează că ”acordă sprijin pentru distribuție tuturor filmelor românești pe care le clasifică. În luna  august 2023 (”Arsenie. Viața de Apoi”, n. red.) a fost clasificat în vederea difuzării în cinematografe de către comisia de clasificare a filmelor. Comisia de clasificare este independentă și este formată din critici și regizori de film, respectiv:

Alexandra Greceanu – regizor

Boerescu Luminița – critic de film

Marin Vladimir – producător

Bogdan Movileanu – critic de film

Avasilichioaei Simona – critic de film.”

Totodată, Directorul CNC a solicitat acestei comisii precizări în legătură cu încălcarea prevederilor art. 58 lit b și f din OG 39/2005, privind difuzarea acestui film. Din răspunsul comisiei de clasificare reiese că filmul “a fost clasificat cu A. G. (Audiență generală), deoarece nu conține scene de violență, limbaj sau expresii vulgare, nuditate sexuală, scene care prezintă consumul de alcool, droguri sau uzul de arme albe și de foc, elemente care ar fi determinat  altă clasificare”.

Trafic de influență în atribuirea banilor publici?

Potrivit Registrului Unic al Asociațiilor (Ministerul Justiției), asociația ”Documentor”, înființată în 2007, cu sediul în Timișoara, îi are ca fondatori pe Florin Iepan (unul din cei trei membri ai comisiei de jurizare a acordării finanțării celor 500.000 lei!) și pe… Alexandru Solomon. Asociația își propune ”promovarea şi reprezentarea la nivel naţional şi internaţional a realizărilor de firme documentare, regizori, producători, scenarişti, promovarea unui standard de înaltă calitate a filmului documentar”, se arată în prezentarea obiectivelor organizației.

Referitor la această asociere, Revista Cineaștilor din România AaRC (All About Romanian Cinema), în biografia lui Florin Iepan, menționează și ea că acesta ”înfiinţează împreună cu Alexandru Solomon Asociaţia DocuMentor, menită să promoveze filmul documentar”.

Altfel spus, din cei trei membri ai comisiei de concurs care au validat atribuirea celor 500.000 lei producției cinematografice ”Arsenie. Viața de Apoi”, unul este fondator (Florin Iepan n. red.) împreună cu regizorul Alexandru Solomon (ca beneficiar al acestei finanțări din bani publici), al Asociației ”Documentor”.

Am solicitat Centrului Național al Cinematografiei un punct de vedere privind suspiciunea de conflict de interese / incompatibilitate între Florin Iepan și Alexandru Solomon, Într-o maniera evazivă, CNC evită să se pronunțe în această speță, transmițând doar date lacunare și lipsite de profesionalism în ceea ce privește comunicarea cu mass-media și publicul interesat de subiect: ”Va comunicăm că nu aveam cunostință de componența membrilor fondatori ai asociației Documentor. Această asociație nu este înscrisă în Registrul Cinematografiei”. Mențiunea ”nu aveam cunoștință” este reacția eschivării Centrului Național al Cinematografiei la o sesizare privind deturnarea banilor publici. Iar limitarea posibilului conflict de interese / incompatibilitate la faptul că această asociație nu este înscrisă în Registrul Cinematografiei reprezintă o ignoranță la o solicitare privind risipirea banilor publici.

Același film, evaluat de către o comisie, europeană, obține una din cele mai mici finanțări. Locul 22 din 23

Filmul ”Arsenie. Viața de Apoi” a aplicat pentru finanțare, prin programul Europa Creativă, la concursul de proiecte organizat de Asociația Documentară Europeană (Documentary Association of Europe)  a Uniunii Europene, în martie 2022. În cursa acestei ediții pentru obținerea finanțării au fost înscrise 23 de filme, între care 7 documentare și o animație. Suma alocată a fost de 5.516.000 euro. Filmul lui Alexandru Solomon a primit o finanțare aproape minimă (de 59.000 euro), fiind penultimul finanțat în ierarhia filmelor eligibile, în condițiile în care sumele alocate pentru majoritatea producțiilor cinematografice au oscilat între 100.000 euro și 480.000 euro. Doar un singur proiect din cele 23 de filme a beneficiat de o finanțare mai mică decât documentarul ”Arsenie. Viața de Apoi”. Este vorba de un film al unui regizor portughez, Paulo Carneiro (coproducția My Land my Strength) finanțat cu 49.000 euro.
E cel puțin discutabilă, în acest context, evaluarea Centrului Național al Cinematografiei, care a ”tras”, același film, de pe locul 12 pe locul II, în vreme ce, la nivel european, acesta s-a clasat, la finanțare, în ciuda cumulării ”notelor de la scenariu cu punctajul regizorului și producătorului” invocat de către CNC, pe locul 22 din 23 de filme care au primit bani europeni. Televiziunea Română este menționată și ea drept ”colaboratoare” a producției. Am solicitat, în acest sens, și Televiziunii Publice informații privind detaliile colaborării și dacă aceasta implică finanțarea din bugetul de stat, alocat prin intermediul acestei instituții. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit încă nicio clarificare.

Agenția Națională de Integritate a confirmat, în exclusivitate pentru Sibiu 100 %, că fiind vorba despre bani publici, verifică situația creată, cazul fiind în atenția specialiștilor de la Departamentul Juridic. Menționăm că ANI e cea mai în măsură instituție publică să se pronunțe în cazul posibilelor conflicte de interese / incompatibilități în atribuirea banilor de la bugetul de stat.  

CITEȘTE și: Filmul ”Arsenie Boca. Viața de Apoi”, programat în cadrul Astra Film Festival, pune pe jar sibienii. Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea difuzării lui în județ. Ce spun organizatorii – Sibiu 100

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect