Tribunalul Sibiu a admis cererea procurorilor DIICOT în dosarul de arestare a mai multor persoane implicate în acțiuni de înșelăciune a mii de persoane care doreau să obțină un loc de muncă în străinătate. Membrii grupării încasau bani de la păgubiți sub forma unor comisioane sau cheltuieli, după care nu mai răspundeau la telefoanele celor înșelați.
După ce polițiștii și procurorii DIICOT au făcut zeci de descinderi la sedii ale firmelor folosite pentru aceste fapte, fiind audiate 90 de persoane suspecte și 40 de martori, procurorii au solicitat arestarea preventivă a celor implicați.
După cum comunică Tribunalul Sibiu, „admite în parte propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu şi în consecinţă : În baza art. 226, art. 223 alin. 2 C.pr.pen raportat la art.202 alin.1, 3 şi 4 lit. e C.pr.pen., dispune arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 19.06.2020, până la data de 18.07.2020, inclusiv, a fiecăruia dintre inculpații: 1. ARMEANĂ CĂLIN IONUȚ, 2. BĂDICĂ FLORICA, 3. BOCEAN DUMITRU BOGDAN, 4. BOCEAN ELENA ROXANA,5. BROTNEI IONU? – RĂZVAN, 6. CHIRU-DOBRA MIRELA DANIELA, 7. CSISZAR ANDREI, 8. DEAC CRISTINA, 9. ENGELLEITER-KOVACS SEBASTIAN-IOAN, 10. FRUNZĂ ANAMARIA – RAMONA, 11. FĂRCAȘ DUMITRU RAREȘ, 12. FLORIȚĂ ADRIAN SORIN, 13. LASCU GRIGORE, 14. MÂNDUC MONICA – MARIA, 15. MILITARU MARIA VERONICA, 16. MUȘAT ADRIANA –ELENA, 17. PESCARU DOREL FLORIAN, 18. POPA ILIE LUCIAN,19. ROȘCA DALIA MARIA,20. STĂNCIULESCU VALENTINA ROXANA, 21. UNGUREANU BOGDAN CRISTIAN”. De asemenea, Tribunalul Sibiu a decis să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu pentru o parte din inculpați: N. Adela – Nicoleta, N. Andrei și P. Leabu Alice Ștefania. Aceștia vor fi cercetați sub control judiciar.
Potrivit DIICOT, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, din februarie 2014 și până acum, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință.
Persoanele angrenate în activitatea infracțională ar fi postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care ar fi promis un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ar fi oferit garanția unui loc de muncă.
În realitate – spun polițiștii – persoanele în cauză nu ar fi întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite.
Prin acest mod de operare, ar fi fost prejudiciate peste 4.000 de victime, valoarea sumelor încasate ilicit depășind două milioane de lei. Sunt indicii, însă, susțin autoritățile, că, în realitate, numărul victimelor este mult mai mare, de peste 10.000 de persoane, și, implicit, prejudiciul cauzat.
Decizia Tribunalului Sibiu poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.
https://sibiu100.ro/anchete/159487-ancheta-250-000-de-euro-pe-an-pe-spatele-nefericitilor-care-vor-sa-castige-o-paine-intr-o-tara-straina/