Articol de Cosmin Pal
Grupul de consilieri locali ai Forumului Democrat al Germanilor din România au propus şi iniţiat un proiect de hotărâre prin care lui Sabin Luca, fostul director al Muzeului Naţional Brukenthal, i se va acorda titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu, pentru contribuţia deosebită la promovarea municipiului Sibiu pe plan naţional şi internaţional prin prestigioasa sa activitate ştiinţifică şi culturală, artistică, educaţională şi de cercetare. Titlul îi va fi conferi joi în şedinţa Consiliului Local Sibiu.
În 1983 a absolvit Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj Napoca – Facultatea de Istorie şi Filozofie, iar în 1995 a devenit doctor în istorie. După terminarea studiilor universitare, în perioada 1983 – 1984, este profesor titular în învătământul mediu. În 1984 – 1990 a fost muzeograf la Muzeul Judeţean Reşiţa şi apoi la Muzeul Judeţean Arad.
Din 1991 devine profesor universitar la Universitatea Lucian Blaga, la Facultatea de Stiinte Socio-Umane, Departamentul de Istorie, patrimoniu şi teologie protestantă.
În perioada 2004- 2006 a ocupat funcţia de prodecan al Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu. În calitatea sa de formator, a creat o şcoală de arheologie şi a format tineri cercetători.
Din aprilie 2006 este director general al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. “Prin actul managerial eficient, prin reorganizarea expoziţiilor, precum şi prin readucerea în muzeu a unor opere de artă considerate pierdute sau înstrăinate, Muzeul Brukenthal din Sibiu a reintrat în rândul marilor obiective culturale ale lumii. Domnul Luca a coordonat 14 şantiere arheologice mari, situri care au furnizat materiale şi informaţii valoroase în domeniul istoric şi cultural. Domnul Sabin Luca a publicat 15 cărţi ca autor, 9 cărţi ca prim-autor, 15 lucrări colective de cercetare şi peste 300 de studii, articole sau recenzii”, se arată în raportul de specialitate a proiectului de hotărâre.
17 premii obţinute
Sabin Luca a primit un număr de 17 premii şi distincţii din partea unor organisme naţionale şi internaţionale, care confirmă activitatea sa profesională.
Argumentele consilierilor FDGR sunt:
-Activitatea sa în calitate de manager general al Muzeului Naţional Brukenthal, unul dintre cele mai apreciate muzee din ţară şi din Europa, reprezentând o parte importantă din Sibiul cultural;
– Activitatea sa în mediul academic sibian, formând generaţii noi de specialişti;
– Faptul că a organizat numeroase expoziţii, congrese, conferinţe şi simpozioane atât pe plan local, cât şi la nivel naţional şi internaţional care au pus Sibiul pe harta marilor evenimente ştiinţifice;
– Contribuţia sa valoroasă în programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 în calitate de manager al Muzeului Naţional Brukenthal.