Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu a dat startul înscrierilor pentru ediția 2025, aducând o noutate importantă: introducerea unei noi secțiuni competiționale dedicată scurtmetrajelor.
Regizorii din întreaga lume își pot înscrie documentarele până pe 1 aprilie, iar selecția oficială va fi anunțată ulterior pe site-ul festivalului.
Pentru cele cinci secțiuni competiționale, vor fi acceptate filme realizate după 1 ianuarie 2024, astfel:
Voci emergente ale documentarului. Sunt eligibile documentare de lungmetraj, cu durata de peste 60 minute, semnate de autori aflați la primul, al doilea sau cel mult al treilea film.
Europa Centrală & de Est. Secțiune deschisă documentarelor de lungmetraj (peste 60 min), care abordează problematici specifice zonei blocului ex-comunist.
România. Secțiune dedicată documentarelor produse sau co-produse în România și/sau producții sau coproducții internaționale care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora.
Scurtmetraj. Pentru noua secțiune competițională introdusă de AFF sunt eligibile documentarele cu o durată de cel mult 40 de minute. Vor fi selectat doar producții/co-producții europene.
DocSchool. Sunt eligibile documentare produse sau co-produse de universități ori institute de film sau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora.
Pentru mai multe detalii și formular de înscriere, accesați: https://www.astrafilm.ro/formular. Selecția oficială va fi publicată pe site-ul festivalului. Informații la zi despre activitatea Astra Film Festival, pe site și pe paginile social media.
Înființat în 1993, Festivalul Astra Film de la Sibiu, cel mai longeviv festival de film de la noi din țară, a devenit, în timp, una din platformele principale ale documentarului din România și din Europa. Inclus pe lista festivalurilor majore de film din lume, Astra Film Festival este singurul festival de film non-ficțiune din România care poate face nominalizări directe pentru Premiile Academiei Europene de Film, considerate a fi „Oscarul european”.