”Sibiul și sibienii au acționat responsabil încă de la primele semne ale răspândirii COVID19, mobilizarea a fost bună și, astfel, s-au implementat decizii încă dinainte ca unele dintre ele să devină obligatorii la nivel național”, spune Raluca Turcan, viceprim-ministrul României amintind de primele demersuri inițiate de Consiliul Județean Sibiu în cazul Spitalului și de gesturile Fundației CON-A, ale Fundației Polisano și ale companiilor locale implicate încă de la primele momente ale epidemiei în județ.
Oficialul guvernamental susține că situația în care este Sibiul astăzi în contextul COVID19 este rezultatul modului responsabil în care autoritățile locale au acționat, dar și a rapidității și profesionalismului cu care s-a răspuns de la București tuturor semnalelor primite de aici. În plus – susține Raluca Turcan- modul în care segmente întregi din societate, mediul de afaceri, ONG-uri, categorii profesionale, au reacționat în cazul COVID19 a contat enorm la Sibiu.
La nivel guvernamental , în urma semnalelor primite din teritoriu, s-au urgentat procedurile pentru punerea în funcțiune a primului aparat de testare PCR, s-au trimis teste la Sibiu, s-au urgentat procedurile de achiziție a aparatelor de ventilare, s-a răspuns solicitărilor ONG-urilor locale și s-a participat la identificarea de furnizori de bunuri pentru spitale și medicii de familie, s-au decontat cheltuielile de carantină, s-au atras fonduri europene pentru achiziția de aparatură medicală și echipamente de protecție și s-a asigurat un spor de risc pentru personalul medical aflat în prima linie a bătăliei cu COVID.
Vicepremierul Romaniei a facilitat și un ajutor spre Crucea Roșie Sibiu pentru a se asigura tuturor medicilor de familie din județul Sibiu materiale de protecție. S-au livrat, astfel, prin Compania Națională UNIFARM, nu mai puțin de 30.000 de măști, 5.000 de combinezoane, 1000 de viziere și 50.000 perechi de manuși, materiale extrem de necesare pentru medicii de familie.
Fiecare pachet trimis cabinetelor medicilor de familie (aproximativ 250 de cabinet în tot județul) conține câte 100 de maști, trei viziere și trei combinezoane, cate trei masti reutilizabile si cate 150 de perechi de mănuși.
De asemenea, o parte din transportul de la UNIFARM, prin Crucea Roșie Sibiu, a fost directionata la Spitalul de Pediatrie
-1000 combinezoane,
-5000 de măști,
-15000 perechi mănuși.
Doar în ultimele zile, Spitalul Județean Sibiu a beneficiat prin compania Unifarm de:
– 7.000 măști FFP2;
– 15.000 măști 3 pliuri;
– 5.500 combinezoane;
– 1500 cpr Plaquenil.
”Sibiul a devenit, fară îndoială, un model de bune practici în cooperarea dintre comunitate și autoritățile centrale. Am văzut că la nivelul Consiliului Județean sunt contabilizate toate eforturile locale, atâta ale instituțiilor, cât și ale ONG-urilor și companiilor și mă bucur că se întâmplă asta, că sibienii îi pot cunoaște pe cei care sprijină și că pot afla unde mai trebuie ajutor.
Este o perioadă dificilă, dar de maximă mobilizare, pe care la nivelul Guvernului o tratăm cu responsabilitate și pe care o vom depăși, prin efort colectiv, prin muncă și seriozitate” – a mai afirmat Raluca Turcan, vicepremierul României.