Începând cu data de 10 februarie 2023, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) a adus în atenția publicului 14 premiere remarcabile în cadrul celor două secții, română și germană.
Această amplă serie de spectacole a fost prezentată în cadrul evenimentului PREMIERE TNRS 2023, marcând o reafirmare a dedicării față de arta spectacolului și contribuind la consolidarea poziției TNRS în peisajul teatral național și internațional.
Secția română a TNRS a prezentat 9 premiere, începând cu „Livada de vișini” de A. P. Cehov, sub regia lui Dumitru Acriș, și continuând cu spectacole precum „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian (regia Florin Coşuleţ), „(Aproape) Toate operele lui Molière” de Vincent Caire (regia Daniel Plier), sau „Neînțelegerea” de Albert Camus (regia Bobi Pricop).
Secția germană a TNRS a impresionat publicul cu 5 premiere de excepție, începând cu „Soră-sa” de Lot Vekemans, un one-woman show susținut de Cristina Ragos și regizat de Hunor Horváth. Printre spectacolele prezentate s-au numărat și „Ora în care nu știam nimic unii de alții” de Peter Handke, realizat de Leta Popescu și Bogdan Spătaru, precum și „Woyzeck” de Georg Büchner, sub regia lui Hunor von Horvath & Edith Buttingsrud Pedersen.
Lista completă a premierelor:
- 10 februarie 2023: „Livada de vișini” de A. P. Cehov, regia Dumitru Acriș
- 12 februarie 2023: „Soră-sa” de Lot Vekemans, one-woman show Cristina Ragos, regia Hunor Horváth
- 19 martie 2023: „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, regia Florin Coşuleţ
- 21 martie 2023: „(Aproape) Toate operele lui Molière” de Vincent Caire, regia Daniel Plier
- 5 mai 2023: „Ora în care nu știam nimic unii de alții” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu și Bogdan Spătaru
- 24 iunie 2023: „Legenda din Hamelin”. O posibilă istorie a sașilor, regia Andrei și Andreea Grosu
- 29 iunie 2023: „INIMĂ DE TÂMPLAR: Povestea unui sas transilvănean”, scris și regizat de Sarah Brown
- 15 septembrie 2023: „Neînțelegerea” de Albert Camus, regia Bobi Pricop
- 29 septembrie 2023: „Ai mei” după Maxim Gorki, regia Dumitru Acriș
- 6 octombrie 2023: „O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett, regia Mariana Cămărășan
- 18 noiembrie 2023: „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Dumitru Acriș
- 10 decembrie 2023: „Woyzeck” de Georg Büchner, regia Hunor von Horvath & Edith Buttingsrud Pedersen
- 9 decembrie 2023: „Cuplu” de Edna Mazia, regia Bogdan Sărătean
- 14 decembrie 2023: „Conu Leonida față cu Reacțiunea… o fandacsie cu Efimița”, după I.L. Caragiale, regia Mariana Cămărășan
Evenimentul a fost onorat de numeroase distincții și premii, atât pentru TNRS cât și pentru actorii săi, consolidând astfel statutul teatrului sibian în peisajul cultural românesc și internațional.
Distincții și premii notabile:
- Martie 2023: TNRS a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, conferit de către Președintele României, Klaus Iohannis.
- Martie 2023: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a obținut Premiul pentru Cultură și Festivaluri Castelló în Spania.
- Aprilie 2023: Ofelia Popii a câștigat Trofeul Gopo 2023 pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru filmul „Om Câine / Man and Dog”.
- Mai 2023: Ofelia Popii a primit premiul de excelență în cadrul Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM).
- Iunie 2023: Cendana Trifan a primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan.
- Noiembrie 2023: Constantin Chiriac a fost distins cu Premiul de Excelență la categoria Cultură și Arte în cadrul Galei Radio România.
Pe lângă producțiile de excepție, TNRS a realizat și o serie de turnee naționale și internaționale, aducând astfel teatrul în fața unui public diversificat.
Turnee notabile:
- Octombrie, noiembrie 2023: Turneul spectacolului „Legenda din Hamelin” în mai multe localități, inclusiv Mediaș, Viscri, Șona, Sebeș, Hoghilag, Prod, Richiș, Biertan, Sibiu și Cisnădioara;
- 23 octombrie 2023: Spectacolul „Cameristele” de Jean Genet, regizat de Hunor Horvath, a fost prezentat la Festivalul Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale la Odorheiu Secuiesc.
- Octombrie, noiembrie 2023: Turneul producției „Legenda din Hamelin” în diverse localități din țară, precum Mediaș, Sighișoara, Viscri, și altele, inclusiv în cadrul FITS.
- 11 decembrie 2023: La Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, spectacolul „Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun 2”, scris de Alexandru Curta și Florin Coşuleţ, regizat de Florin Coşuleţ, a fost prezentat în cadrul Festivalului International de Teatru „Toma Caragiu”, Editia a XIII-a.
Turneele internaționale au consolidat prezența TNRS pe scenele din Budapesta, Ungaria, și Shanghai, China, în cadrul Olimpiadei Teatrale Mondiale și Modern Drama Valley Festival. De asemenea, TNRS a fost invitat la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, unde spectacolul „Ora în care nu știam nimic unii de alții” a fost distins cu Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.
Evenimentele culturale și teatrale au fost punctate de recunoașterea contribuției excepționale a personalităților din cadrul TNRS:
- Septembrie 2023: Constantin Chiriac a primit recunoașterea meritului din partea Președintelui Statului Israel, Isaac Herzog, pentru contribuția extraordinară la dezvoltarea relațiilor culturale dintre România și Israel.
- 27 septembrie 2023: Producția „Cori și Willi”, cu Ofelia Popii în rolul principal, a câștigat Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj de ficțiune în cadrul Galei Uniunii Cineastilor din Romania – UCIN.
- 1 noiembrie 2023: Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al TNRS, a primit Premiul de Excelență la categoria Cultură și Arte în cadrul Galei Radio România, pentru transformarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
O serie de evenimente și recitaluri susținute de Constantin Chiriac au completat turneul, printre care conferințe și recitaluri la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Lancrăm-Sebeș, Festivalul de Teatru „Zilele Teatrului Matei Vișniec” Suceava 2023, precum și Festivalul Internațional de Poezie București.
Moștenirea – Parada Stradală (2023-2024)
În această etapă a proiectului, echipele de la patru facultăți – Sibiu, Timișoara, Constanța și Chișinău – au fost implicate în realizarea unor spectacole de paradă stradală. Fiecare spectacol are un scenograf distinct și se bazează pe un set complex de elemente artistice, inclusiv costume supra-dimensionate, marionete uriașe, care alegorice, mijloace speciale de expresie (instrumente, canto, dans, acrobație) și, ca element central, actorul.
Proiectul este susținut financiar de JTI prin Gilda Lazăr și vizează să ofere gratuit facultăților momentele de repetiție, costumele, carele alegorice, recuzita și consumabilele necesare. Fiecare spectacol are un scenograf distinct, iar temele variază de la „Amurgul baroc” la „Parada florilor” și „Cabaret moldovenesc”.
Fiecare echipă va realiza o carte, o expoziție foto, și un film documentar de 15 minute pentru a documenta experiența. Un aspect inovator al proiectului constă în parteneriatele de marketing și mediatizare la nivelul fiecărei echipe, precum și sesiuni de comunicări științifice și evenimente comunitare. De asemenea, fiecare facultate se angajează să organizeze reprezentații în diverse locații și să participe la evenimente culturale majore.
Această inițiativă aduce un suflu nou în peisajul teatral și reprezintă un mod creativ de a îmbina tradiția cu inovația în educația artistică. Cu sprijinul JTI și prin viziunea și dedicarea lui Mihai Malaimare, proiectul „Moștenirea” se anunță a fi o experiență artistică memorabilă și o contribuție semnificativă la promovarea teatrului stradal în rândul noilor generații de artiști.