7.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 26, 2024

Muzeul Astra dedica un weekend intreg Zilei Universale a Iei

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Muzeul Astra impreuna cu „Semne Cusute” dau strigarea pentru Ziua Universala a Iei. Evenimentul dedicat celebrarii camasii parte a portului traditional romanesc se va desfasura in Muzeul in aer liber in perioada 22-24 iunie. Sibienii si nu numai, sunt asteptati sa participle cu mic cu mare la sarbatoarea romanismului.
“Sarbatorim din nou mandra camasa! Alatura-te celor care o poarta in cel mai elegant sfarsit de saptamana al acestei veri! Fa-ti curaj sa-i dai un rost, fa-i loc de cinste in viata ta!, ii indeamna organizatorii pe toti iubitorii de port traditional.
Cei care ajung de Ziua Universala a Iei in Muzeul din Padurea Dumbrava ii vor putea cunoaste pe fauritorii de ii si vor putea participa la ateliere din care sa afle nu doar povestile frumoaselor camasi ci si istoria semnelor cusute in fiecare broderie. Ba mai mult, cei care nu au o ie, vor putea achizitiona una.
Sarbatoarea vine la pachet si cu cea mai mare sezatoare on-line sau cu o super-expozitie de camasi noi realizate dupa modele vechi, culese din toate muzeele tarii.
Organizatorii s-au gandit si la cei mici. Pentru ei vor avea loc ateliere speciale.
Din programul evenimentului mai fac parte petrecerea de Sanziene, plimbarile cu “Biciclete Cochete”, picnicuri in ie si, ateliere de impletit cosite si, bineinteles, concerte de muzica populara.
Ideea de celebrare a iei vine tocmai din 1938, de la pictorul francez Henri Matisse, semnatarul picturii “Blouse romaine”. De-a lungul timpului simbolul traditional romanesc a capatat valoare international. Designeri celebri s-au intrecut de-a lungul timpului in a crea opere vestimentare care sa aiba la baza fie ia romaneasca fie broderiile specific acesteia.
“Insasi Regina Maria purta ia in combinative cu fuste lungi la baluri si evenimente mondene.”, explica organizatorii.
Ziua Universala a Iei se sarbatoreste la momentul actual in 48 de tari.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Bronz și calificare la barajul pentru Olimpiada Internațională de Informatică pentru un elev din Mediaș

Rezultat excepțional pentru învățământul din Mediaș, un elev al Școlii Naționale de Gaz obținând o performanță remarcabilă.O medalie de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect