Paul Hemerth este un sas întors acasă la Richiș, în județul Sibiu. Se luptă să salveze casele tradiționale, pe care le știa din copilărie și a restaurat impecabil mai multe dintre ele. A adus cu el și alți străini impresionați de cultura și tradiția locului, așa că acum comunitatea este formată din 13 naționalități. Printre dealurile pe care odinioară se cultiva viță de vie, la cinci kilometri de Biertan se află vechiul sat săsesc Richiș sau satul celor bogați.
După ’90, sașii de aici au plecat cu toții în vest, iar odată cu acest exod vechile case în care au crescut generații întregi au ajuns niște ruine. De câțiva ani, datorită unor străini, satul a prins din nou viață. Născut pe aceste meleaguri, la Mediaș, Paul a plecat în Germania împreuna cu părinții, pe când avea opt ani. Prima casă pe care a cumpărat-o aici l-a costat aproape 13.000 de marci. După câțiva ani, Paul a mai cumparat alte două case săsești. După ce le-a recondiționat, în una dintre ele a mutat-o pe mama lui, care locuia la Hamburg. Pe perete stau la loc de cinste poze cu vechii proprietari, la vremea aceea cei mai avuți oameni din sat.
Paul a cumparat prima casă de la strănepotul lui Noah, Johann Schaas. Are 81 de ani și este ultimul sas din Richiș.
În Richiș, Paul și-a adus toți prietenii. Și ei au fost cuceriți pe loc de România frumoasă. Pe prispa casei, desculț, un tată îi citește copilului povești în limba germană.
Familia Schops: „E absolut minuntă, e incredibil. Zona e minunată e calmă, rurală și originală, iar casa e perfectă, nu ne-am așteptat la asta, dar e minunată”.
În timp ce se înfruptă din produsele locale, Dorothea zâmbește și spune că atât de mult îi place aici, că vrea împreună cu soțul ei să își cumpere și ei o casă în Richiș.
Dorothea Muller, turist: „E ca și cum aș fi copil și mi-aș retrăi copilăria. Casa e minunată, te poți relaxa. Zona e frumoasă, iar oamenii prietenoși. Poți obține tot ce vrei, pâine făcută în casă, ouă de la găinile din curte, lapte proaspăt și este o legătură între vecini”.
Tot în Richiș și familia Engbrenghof, din Olanda, și-a cumpărat o casă săsească pe care au recondiționat-o în câțiva ani.
Martin Engbrenghof : „Ne-am îndrăgostit pur și simplu de casă și de locul ăsta, de România”.
Și olandezii s-au sfătuit tot cu bătrânul sas, Johann Schaas. E pe pragul bisericii în fiecare zi și își așteaptă turiștii curioși să afle despre biserica veche din sat. Altarul din biserica cistertiană e vechi de peste 600 de ani.
Bătrânul are și o mare supărare când vede că unele case din Richiș sunt mutilate de cei care nu înțeleg că valoarea lor este inestimabilă. Schaas îl are alături și pe Paul.
Rareș și Mugurel sunt singurii meșteri restauratori din zonă. Ei se ocupă de restaurarea caselor tradiționale așa cum e scris în carte. Ridică însă din umeri și își pun mâinile în cap când văd că unele modificări pot distruge o cultură veche de peste 100 de ani.
sursă text: Pro Tv