Jurnalistul și ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a lansat astăzi, 11 decembrie 2015, la Sibiu, volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal Politic românesc 1996-2016”. Cartea, publicată la editura Curtea Veche, cuprinde o antologie de articole publicate de Emil Hurezeanu și ilustrează evoluția societății românești în ultimii 20 de ani.
În aula Magna a Facultății de Medicină a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, alături de rectorul ULBS, Ioan Bondrea, diplomatul a împărtășit publicului legătura strânsă pe care o are cu orașul Sibiu, menționând că „Sibiul este o matrice pe care o cunoaște și o trăiește fiecare dintre noi într-un fel sau altul.” Totodată, Emil Hurezeanu a mai vorbit despre istoria orașului, despre caracterul său multicultural și legăturile speciale cu spațiul german.
Volumul este un jurnal politic și face referire la evenimente interne și internaționale oferind cititorului instrumentele necesare pentru o „interpretare realistă și logică”. Pe lângă texte publicate anterior sau discursuri de la radiouri de “unde scurte”, „Pe trecerea timpului” oferă cititorilor multe texte inedite.
„Această carte este scrisă dintr-o perspectivă subiectivă. Eu ilustrez o școală de gândire, sunt pentru plasarea observatorului la marginea drumului. Dacă stai la margine, vezi mai mult”, a declarat diplomatul.
„Între istoric și jurnalist mai este loc”
În calitate de jurnalist și cu o experiență vastă la radio și la televiziune, Emil Hurezeanu a vorbit despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un jurnalist și despre capcana egolatriei: „Jurnalistul trebuie să fie un însoțitor al istoricului; jurnalistul trebuie să aibă un scrupul artistic și o grijă a conștientizării. Între istoric și jurnalist mai este loc”. Astfel, mesajul final al conferinței lui Emil Hurezeanu de la Sibiu face apel la aplicarea principiilor pluralismului, așa cum se întâmplă în Occident, și care ar trebui să fie deviza fiecărui jurnalist, chiar a fiecărui individ.