În perioada 10-12 iulie au loc zilele „Hungarikum” dedicate culturii maghiare, aflate în acest an la cea de-a șasea ediție. Evenimentul are rolul de a prezenta valorile culturii maghiare în spațiul sibian, caracterizat de diversitate culturală și multietnică. Majoritatea evenimentelor se desfășoară în Muzeul în aer liber ASTRA, unde vor avea loc dansuri, vor fi prezentate porturi, ascultată muzică populară, vizitate expoziţii tematice cu vânzare și va avea loc mult-așteptatul concurs gastronomic de gătit gulyás.
„Peste 50 de meșteri aduși prin Asociația Maghiară din Sibiu și prin Asociația Breasla Meșteșugarilor o să fie în muzeu și o să facă diverse activități tradiționale precum olărit, fierărit textile și alte tipuri de meșteșuguri”, a transmis Ciprian Anghel Ştefan, directorul general al C.N.M. ASTRA.
O atracție pentru vizitatori este cu siguranță expoziția cu vânzare realizată în colaborare cu Breasla Meşteşugarilor din Transilvania. Aici, peste 50 de meșteri veniți din Transilvania și Ungaria își vor prezenta realizările, iar tot ei vor organiza ateliere de meșteșuguri pentru copii, construirea unei iurte sau chiar ateliere de tras cu arcul. Totodată, concursul de gătit gulyás a fost delimitat începând cu această ediție în partea de concurs de amatori și cea de profesioniști, pentru a echilibra astfel șansele. Legat de premiile oferite, Serfőző Levente, președințele Asociației Maghiare din Sibiu, consideră că adevărata valoare a premiilor este cea comunitară: „În primul rând participarea este importantă, să fim împreună, să ne simțim bine și să ne bucurăm de timpul frumos despre care, după prima ediție când ne-a plouat, am zis că zece ani de acum încolo o să avem vreme bună.”
Despre diversitatea meșteșugarilor invitați, Ovidiu Baron, directorul adjunct al C.N.M. ASTRA, a transmis: „Am invitat în cadrul acestui eveniment meșteri care să prezinte tradiții și meșteșuguri specifice etniei maghiare, specifice maghiarilor și secuilor din Transilvania. O să vină meșteri specialiști în argintărie, în încondeiere și sculptură de ouă, în țesut la război, meșteri olari și meșteri fierari.”
Festivalul Zilelor HUNGARIKUM se înscrie în proiectul Complexului Muzeal ASTRA intitulat „Calea minorităților etnice”, prin care instituția încearcă să valorifice caracterul multicultural și multietnic al patrimoniului muzeului.
„În Muzeul în aer liber ASTRA sunt două monumente reprezentative pentru maghiarii din România, Sărățeniul și Corundul, o gospodărie de mineri din Sărățeni și o gospodărie de olari din Corund.”, a completat Ovidiu Baron.
Programul complet al Zilelor HUNGARIKUM, ediţia 2015:
10 iulie – vineri
15:00 – Caravana Meşterilor Populari- deschidere Locaţie: Muzeul în Aer Liber Astra Sibiu
19:00 – prezentare de carte Samu Csinta: Pe urmele aristocraţilor din Transilvania (în limba maghiară), la librăria Habitus
11 iulie – sâmbătă
EVENIMENTE în AER LIBER
09:00 – deschiderea
10:00 – concurs de gătit
10.00 – 15.00 – în paralel dansuri şi muzică populară maghiară, prezentări şi ateliere ale meşterilor populari, evenimente pentru copii, concursuri, jocuri, degustări diverse produse, etc.
14:00 – degustare gulyás şi jurizare
16:00 – premiere Locaţie: Muzeul în Aer Liber Astra Sibiu
10:00 – 18:00 – Caravana Meşterilor Populari Locaţie: Muzeul în Aer Liber Astra Sibiu
12 iulie – duminică
10:00 – 18:00 – Caravana Meşterilor Populari Locaţie: Muzeul în Aer Liber Astra Sibiu
11:00 – Vernisaj expoziţie: Asociaţia Maghiară de Cultură din Transilvania – 130 ani de la înfiinţare Locaţia: : Galeria Bisericii Reformate