Cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu aduce lansări de carte și noi numere din Jurnalul Artelor Spectacolului și Jurnalul Român de Management Cultural, primele spectacole – lectură din cadrul acestei ediții, spectacole de teatru și dans și un concert live susținut de artistul francez Adam Naas, ce va debuta la ora 21.45, în Piața Mare.
Cei interesați de evenimentele FITS sunt așteptați să ia parte, astăzi, la evenimente de lansări de carte și noi numere din Jurnalul Artelor Spectacolului și Jurnalul Român de Management Cultural, la vernisajul expoziției „Cuvinte întrupate. Imagine și formă în universul teatral al lui Matei Vișniec”, care a debutat la ora 15.30, și, de la ora 17, la primul dintre spectacolele-lectură ale acestei ediții FITS, „Teatru fără animale (Opt piese jucăușe)” de Jean-Michel Ribes.
La ora 16, la Redal Expo, ArtEst Foundation & unteatru va susține spectacolul de teatru „In a forest dark and deep”, de Neil LaBute, în regia Iarinei Demian. Spectacolul urmărește povestea a doi frați ce au o relație disfuncțională și care se reîntâlnesc după multe vreme.
De la ora 17, în Sala Oglinzilor a FDGR vom cunoaște „Universul lui Alfred Schnittke”, un spectacol de muzică ce va avea în program suite în stil vechi, Sonata nr. 1 pentru violoncel și pian (1978) și Epilogul „Out of the world” pentru violoncel, pian și bandă sonoră.
La ora 17.15 vor fi reluate spectacolele stradale, în centrul Sibiului, startul fiind dat de „O fanfară pe biciclete”. Astăzi vom revedea „Bărbați la puterea a cincea”, aparținând Company Chameleon, în coregrafia lui Anthony Missen. Acesta este un spectacol în aer liber ce explorează și descoperă multiplele fațete ale masculinității.
„Spectacolul urmărește un grup de prieteni în diferite situații, în care bravada e cuvânt de lege, iar agresivitatea e în floare: dacă vrei să fii parte din gașcă, trebuie să fii dur, amuzant și să ai reflexe rapide. Când ierarhia se schimbă, apar fisuri în structura grupului și nu va mai dura mult până când personajele se vor vedea nevoite să își pună sub semnul întrebării propria identitate, precum și însemnătatea integrării și apartenenței la un grup. Plin de simboluri și cu un ritm profund, spectacolul este în același timp neobișnuit. Acesta aduce în lumina reflectoarelor stilul unic al Company Chameleon, dar și un amalgam bogat de tehnici de dans și de mișcare. Coregrafia lui Anthony Missen abundă de curaj, dar și de eleganță, fiind pusă în scenă de cinci dansatori de excepție. Pe alocuri extrem de amuzat, dar conținând scene sumbre cu note de amenințare, „Bărbați la puterea a cincea” pune o oglindă în fața societății noastre și astfel ne provoacă și ne emoționează”, este descrierea evenimentului din Piața Habermann, de la ora 18.
La aceeași oră, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” va avea loc spectacolul de dans „Doi în unu”, iar la ora 18, la Teatrul Național „Radu Stanca” se va juca „Fugarii”, un spectacol ce îi are în distribuție pe Cezar Antal (Stepan), Pavel Bartoș (Orlov), Ioan Batinaș (Osip), Alina Berzunțeanu (Zinaida), Marius Damian (Guzin), Dorina Lazăr (Tatăl), Ruxandra Maniu (Polia), Alexandru Papadopol (Pekarski), Mihai Smarandache (Kukușkin).
Seara, după ora 20, în inima orașului, vom intra în „Frenezia carnavalului din Lanzarote” și, de la ora 21.45 ne vom bucura de spectacolul artistului francez Adam Naas.
Ora 22 va veni la FITS cu spectacolul de teatru „Țara din inima mea”, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” – Sala Studio, dar și cu „Povestea prințesei deocheate”, spectacolul TNRS, în regia lui Silviu Purcărete, ce se va juca la Fabrica de Cultură.
Ultimul eveniment din agenda FITS de astăzi este „dontcrybaby”, la Studioul CAVAS, un spectacol în care, potrivit organizatorilor, culorile devin sumbre. „Este un joc între viață, moarte, minciună, adevăr, responsabilitate, vină și asumarea ei. dontcrybaby vizează tema cenzurii şi autocenzurii a cinci tipuri umane diferite din punct de vedere social, supuse însă toate unui sistem deja sufocant într-o contemporaneitate marcată de o criză generală, în care puterea, non-valoarea, oportunismul maxim şi manipularea sunt doar câteva dintre instrumentele uzuale de câştig”, explică organizatorii FITS.
Expoziții închise, de Rusalii
Astăzi și mâine, pe 16 și 17 iunie, publicul FITS nu va putea vizita unele expoziții, ele fiind închise de Rusalii.
Este vorba despre „Visual Poems [Transience]”, de la Muzeul de Artă Contemporană, „Artiști sibieni și invitați în cadrul FITS 2019 / Artists from Sibiu and their Guests within FITS 2019”, de la Casa Albastră, „The art of giving: Picasso, Matisse, Dali, Klimt”, de la Cabinetul de Stampe din cadrul Muzeului Național „Brukenthal”, și despre „Kabuki – Teatru japonez”, de la Cabinetul de Cartografie.
Evenimentele din a doua zi a FITS
În ceea ce privește ziua de sâmbătă, ea a cuprins, printre altele, inaugurarea „Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale”. Este primul muzeu digital din România care dă acces la 500 de opere de patrimoniu universal ce se găsesc în marile muzee și instituții culturale din Franța, completat cu FabLab și un spațiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE, experiență facilitată de dARe by Samsung.
De asemenea, în cadrul conferinței de presă dedicată prezenței Sezonului România-Franța la FITS, moderată de profesorul și criticul de teatru Octavian Saiu, invitații E.S. Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, Constantin Chiriac, președintele FITS, Andrei Țărnea, comisarul general al Sezonului România-Franța 2019 în România, Irina Petrescu, directorul Institutului Francez București și François Bloch, directorul General BRD Groupe Société Générale, au vorbit despre prezența franceză din Festival, despre Franța contemporană și despre provocarea de a uita clișeele.
A doua zi din festival a dăruit comunității spectacole de stradă inedite.
„Stilul unic al companiei Chameleon și-a făcut simțită prezența printr-un amalgam bogat de tehnici de dans, un show pus în scenă de cinci dansatori de excepție. Spre seară, cei care au mers în Piața Mare au putut vedea din nou cum arată o răpire cosmică urbană, grație spectacolului „Singuri în Univers” al companiei franceze Aérosculpture. Trupa pariziană Juniore a încheiat seara cu un concert care a captivat spectatorii prezenți în număr mare la sărbătoarea artelor spectacolului”, spun organizatorii FITS.
https://www.facebook.com/FITSibiu/videos/2532376346781959/
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), deschisă între orele 10 – 20.
Programul complet al FITS poate fi consultat AICI.
Credit FOTO: Dragos Dumitru, Maria Ștefănescu, Sebastian Marcovici