7.9 C
Sibiu
miercuri, aprilie 9, 2025

Liceul de Artă se ”târguiește” pentru un radio școlar

Cele mai citite

Alina Hoară, profesor învățământ primar la Liceul de Artă Sibiu, împreună cu câțiva elevi entuziaști și puși pe fapte mari, vor să înființeze un post de radio școlar. Un format prin care elevii și profesorii să aibă șansa de a anima pauzele școlare și de a cultiva creativitatea.

În cadrul programului radiofonic va fi ”mixată” muzică de calitate, fără a ignora însă și preferințele muzicale ale elevilor, cu condiția ca acestea să se înscrie, desigur, în limitele bunului simț și ale cadrului școlar. De asemenea, tot aici vor fi anunțați sărbătoriții zilei, se vor face anunțuri legate de proiectele în care pot fi implicați elevii și, bineînțeles, va fi multă bună dispoziție.

Micii reporteri pot ajunge mari cu radio-ul Liceului

Am întrebat-o pe Alina Hoară, sufletul acestui proiect, ce a determinat-o să inițieze acest radio. ”Anul acesta sunt și metodistă, iar aceasta înseamnă că mă plimb prin mai multe școli, în inspecții, și am observat că foarte multe unități de învățământ din județul nostru au un radio școlar. Și am constatat cât de frumoasă este atmosfera în timpul pauzelor. Copiii ascultă muzică, iar cei care se ocupă de acest proiect devin reporteri, au mici rubrici (Bancul zilei, Sărbătoriții zilei) și mi-am dorit și eu pentru școala mea așa ceva. Mai mult, acum vreo cinci ani de zile, noi am fost parte dintr-un proiect, tot așa, cu un radio școlar, Radio de Vis se numea, un proiect lansat de o asociație din București. Și timp de un an de zile, împreună cu elevii de la Colegiul Ghibu, am participat la un astfel de demers. Doar că a fost un radio care s-a plimbat prin mai multe școli și s-a terminat. Și de atunci ne-a rămas această idee. Și ne dorim, și noi, și elevii noștri, să avem un astfel de proiect la Liceul de Artă. Cu atât mai mult cu cât profilul nostru este artă, muzică.”

Și pentru ca idealismul să nu rămână doar la stadiul de dorință, Alina Hoară, împreună cu ”susținătorii” săi, s-au apucat să adune fondurile necesare înființării radioului. ”Ni s-a făcut o evaluare pentru un radio digital și ni s-a zis că suma la care s-ar ridica aceste costuri e undeva la 15.000 lei. Pe Maraton am reușit să strângem în jur de 6.000 lei, urmând să mai găsim vreo 9000 lei”, adaugă Alina.

Alina Hoarcă. Foto: Arhiva personală

Narada le poate împlini visul

O oportunitate care le dă speranță a apărut odată cu înscrierea la un târg național prin care 30 de școli participante, în urma unor activități specifice școlii lor, pot obține fonduri prin care să își vadă visele împlinite.

”Am mai participat în iarnă la acest târg, iar din fondurile strânse ne-am amenajat curtea școlii. La ediția precedentă a fost implicată întreaga unitate școlară. Și elevii de la secția de muzică, și elevii de la secția de artă-pictură. Cei de la muzică au susținut un concert, cei de la pictură și-au pus în vânzare tablouri, iar Narada a dublat fondurile strânse. Ne-am schimbat poarta, am cumpărat un coș de baschet, s-au pictat pe jos tot felul de desene pentru copii, astfel încât să avem un spațiu prietenos de recreere”, ne mai spune Alina.

Ediția de vară târgului Narada, care se va desfășura sub genericul ”Împreună pentru școala noastră”, va avea loc în 29 mai. Suma obținută în cadrul acestui evniment va fi dublată de Narada. Iar implementarea radio-ului se va face din toamnă, cu ajutorul redacțional al unor oameni de radio din Sibiu, care vor instrui viitoarele ”vedete” de la Arte.

Susținători ai proiectului. Foto: Arhia personală

Despre Târgul Narada

Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când Andra Munteanu (co -fondatoare a organizației) a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Primele pe listă erau durerile de dinți și lipsa încălțărilor potrivite. Motive absurde într-o Românie europeană, dar dureros de reale în comunitățile marginalizate și vulnerabile din România. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregăteasca pentru succesul în viață și în carieră, se arată în prezentarea asociației.

Cu o echipa multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile, pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

Numai anul trecut, Narada a intervenit în școlile din România, creând impact în viețile a peste 50 de mii de copii, a rezolvat aproape 200 de alerte înscrise pe platforma sa, HartaEdu, investind peste 3 milioane de lei în educație.

Din județul Sibiu, între cele 30 de școli înscrise le această ediție de vară a Târgului Narada, mai participă Grădinița Mălâncrav, care dorește să își doteze curtea cu echipamente de joacă specifice.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Elena Lasconi vine cu acuzații grave. „Un apropiat a fost filat de Potra. Am cerut protecția SPP”

Elena Lasconi a acuzat că a cerut protecția SPP după ce un apropiat de-al său a fost urmărit de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect