0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aproximativ 200 de angajați ai Muzeului Astra, într-un protest spontan

Cele mai citite

Începând cu ora 11:00 aproximativ 200 de angajați ai Muzeului Astra din Sibiu au început un protest spontan care a durat o oră. Aceștia sunt alături de colegii lor din toată țara și atrag atenția asupra situației precare în care se află multe muzee din România, situație care poate conduce, pe termen lung, la o degradare accelerată a patrimoniului aparținător. Protestul a fost transmis live pe pagina de facebook a instituției.
Director General al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan spune că, problemele esențiale cu care se confruntă instutuțiile sunt lipsa de fonduri și salariile mici comparativ cu ceea ce oferă societății. Mesajul celor care au participat la protest este „Vrem să muncim, dar suntem în al XII-lea ceas și este important să fim ascultați.”
„Noi, muzeele naționale care aparținem de consiliile județene nu ne putem plânge de lipsa fondurilor. În Sibiu sitiația este chiar fericită și țin să le mulțumesc autorităților locale pentru implicare. Am ales, însă, să fim alături de colegii noștri din țară, pentru că multe muzee sunt în deficiență de fonduri. Ceea ce ne afectează și pe noi este salarizarea, care este într-o situație cruntă. Eu spun că cea mai importată componentă a patrimoniului este resursa umană, iar la noi salariile sunt foarte mici comparativ cu ce oferim societății. Protestul este un apel către decidenți că ceea ce facem noi este important”, spune Ciprian Anghel Ștefan.
De asemenea, directorul a menționat că s-a făcut un apel către toate muzeele din țară pentru acest protest și este abia începutul.
„Noi sperăm la o colaborare cu cei din Ministerul Culturii în a rezolva și în a găsi soluții pentru toate aceste probleme. Dorim să ne facem ascultați, dar putem și mai mult. Vă imaginați ce ar însemna să ținem închise timp de o lună toate muzeele?”, mai spune directorul.
Precizăm că activitatea Muzeelor nu a fost perturbată în ora în care angajații au protestat.
Pe pagina de facebook a Rețelei Naționale a Muzeelor se găsesc toate detaliile în legătură cu aceste demersuri. Noi am preluat lista principalelor probleme pe care o relatăm mai jos.
„1. Lipsa investițiilor ferme în infrastructura muzeală, depozite, laboratoare, săli de expoziții, generează în fiecare an o luptă surdă de supraviețuire a fiecărui muzeu în parte, indiferent de ordonatorul de credite căruia i se subordonează. Luând în considerare și creșterile costurilor pentru diversele categorii de cheltuieli obligatorii, alocarea la nivel minimal a fondurilor pentru funcționare periclitează dezvoltarea programelor culturale menite să valorizeze patrimoniul deținut.

2. Diferențele si discrepanțele salariale tensionează în mod suplimentar resursele umane, oricum limitate ca număr și lipsite de o perspectivă de dezvoltare sănătoasă. Echilibrarea salarială în raport cu celelalte instituții de cultură, în speță cu cele din domeniul artelor spectacolului, ar asigura o stabilitate pe termen mediu și ar încetini fluctuația de personal. În același timp, aducerea statului de funcții la zi, cu posturile vacante dar fără alocare bugetară, va constitui un alt punct forte în organizarea internă a muzeelor.
3. Comisiei națională a muzeelor a eșuat în misiunea ei de a reuni la discuții organizațiile profesionale din țară; pe cale de consecință, dialogul aproape inexistent cu decidenții la nivel național plasează lumea muzeală pe marginea unei prăpăstii. Programul Național de Restaurare, dar mai ales OG76 pot deveni instrumente suport pentru dezvoltarea infrastructurii inadmisibil de învechite a muzeelor din țară. Chemați-ne la dialog și la muncă – și veți fi surprinși.
4. Nu putem fi de acord cu dezmembrările unor instituții realizate cu unicul scop ca alte instituții să se nască din această dezmembrare. Există destule variante care trebuie luate în calcul, mult mai eficiente și mai sustenabile decât dezmembrarea. Cum au demonstrat deja reacțiile anterioare, putem veni cu soluții și în această privință.
Toate aceste rațiuni fac necesar ca mâine, 3.07.2019, să transmitem acest mesaj urgent și vital către guvernul Romaniei. Noi, muzeele din România, vrem și știm să muncim, vrem și știm să dezvoltăm societatea – vrem și știm să ducem mai departe cu onoare moștenirea primită de la înaintași!
Ascultați-ne! Ne apropiem de al doisprezecelea ceas!
Președinte RNMR
Ciprian Ștefan Anghel”
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect