2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Astăzi e ziua Pământului. Care este povestea casei cu acoperiș verde din Muzeul în Aer Liber Sibiu

Cele mai citite

Pământul are ziua lui. În fiecare an, în 22 aprilie, este ziua planetei. Data a fost stabilită în anul 1970, iar în prezent aproximativ 200 de țări fac parte din rețeaua care sărbătorește aniversarea Pământului.
Muzeul ASTRA a făcut publică, astăzi, povestea uneia dintre gospodăriile expuse în Muzeul în Aer Liber.
„Astăzi sărbătorim Ziua Pământului și poate că acum, mai mult decât oricând, e timpul să învățăm mai multe din lecțiile trecutului pentru a ne asigura că mergem spre mai bine. Vă prezentăm în cele ce urmează acoperișul verde. Gospodăria-atelier de rudari din Poiana Perișani, județul Vâlcea, este modestă, asemeni locuitorilor ei, cu o casă mică, construită pe stâlpi de lemn, cu pereți din scânduri groase de stejar, izolată cu un amestec de lut, pleavă și bălegar, un acoperiș în două ape, învelit cu glii de iarbă. O asemenea casă are un impact minim asupra mediului. Folosește materiale luate direct din natură, din imediata vecinătate a satului. Acest acoperiș este unic în muzeul nostru, are o pantă lină și o structură foarte trainică, din grinzi de stejar pe care sunt așezate, asemeni solzilor de pește, scânduri groase de fag. Toate acestea sunt învelite cu un strat gros de sol vegetal înierbat, asemeni rolelor de gazon de pe un stadion de fotbal. Acest strat viu acționează atât ca barieră de apă, absorbind precipitațiile, cât și ca izolator termic, asigurând la interior răcoare vară și căldură iarna. Acest tip de acoperiș este din ce în ce mai utilizat în arhitectura ecologică contemporană, ajungând o soluție pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în marile orașe, cu succese notabile în stimularea biodiversității în aglomerările urbane. Finalul acestei săptămâni va fi verde, îndemnându-vă la un moment de reflecție în care să găsim împreună, prin intermediul miilor de artefacte expuse în Dumbrava Sibiului, noi modalități prin care să ne reconectăm la viitorul planetei noastre”, spun reprezentanții CNM ASTRA.
Informații suplimentare despre rudari pot fi aflate, după redeschidere, dacă vizitați expoziția „Schimbări / Changes / Endring”, de la parterul Pavilionului Muzeal Multicultural, sau gospodăria de pe Calea Minorităților Etnice din Muzeul în Aer Liber.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect