Cea de-a șasea zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu duce spectacolele în aer liber în Mărginime. Fanfara de la Cozmești va concerta în Gura Râului, astăzi, propunându-și să înveselească atât localnicii, cât și turiștii prezenți în frumoasa zonă a Sibiului. De asemenea, astăzi, FITS propune o bogată serie de evenimente, invitând publicul să intre în „Minunata lume a umbrelor”, să asculte „Ecouri din trecut” sau să cunoască povestea unor oameni ce au fost nevoiți să migreze.
În cea de-a șasea zi de FITS 2022, evenimentele în aer liber vor debuta la ora 11, „Când lemnul prinde viață”, un atelier de dulgherie în care nimic nu e ceea ce pare: uneltele lucrează ca prin magie, acționate de mașinării hrănite de curiozitatea publicului. Compania Toc de Fusta revine și astăzi în Piața Mică, propunând din nou activități pentru spectatorii interesați să amestece, să atingă, cerceteze și să afle de unde provine colecția „Prietenii lui Crusoe”. Noua propunere de spectacol are la bază același principiu dezvoltat de companie: pe de o parte, lemnul rămâne materia primă, se meșteșugește în continuare cu mare atenție. Pe de altă parte, mașinăriile și jocurile mecanice surprind încă o dată publicul, care trebuie să-și pună mintea la contribuție pentru a rezolva jocurile. Atelierul va fi reluat și de la ora 19.
De la ora 12, suntem așteptați, din nou, la la „Balul Shakespeare (Proiect Moștenirea), al Facultății de Teatru din cadrul Universității „George Enescu” Iași. Spectacolul de pe strada Nicolae Bălcescu va aduna la un loc personaje din cinci celebre creații shakespeariene. Astfel, Maria și Feste din „A XII-a noapte” se bucură de posibilitatea de a face onorurile, Romeo și Julieta descoperă bucuria iubirii absolute, Richard al III-lea o cucerește vijelios pe Lady Ann, Petruchio nu se lasă atras de Bianca pentru că o are pe năbădăioasa Catarina, iar Hamlet o îndeamnă dureros pe Ofelia să se ducă la mănăstire. Spectacolul va fi reluat și de la ora 12.40. La ora 18.30, evenimentul va fi prezentat în parcarea Berăriei artizanale din Săliște.
FITS merge în Mărginimea Sibiului
Tot la aceeași oră avem întâlnire și cu „O fanfară de legendă”, dar nu în Sibiu, ci la Gura Râului. De la ora 12, Fanfara de la Cozmești va face spectacol în Gura Râului. Fanfara de la Cozmeşti a fost înfiinţată în urmă cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche fanfară din ţară, având rădăcini adânci în tradiţia şi cultura noastră, câştigătoare a numeroase trofee şi premii importante la festivaluri şi concursuri, datorită tehnicii de interpretare, unică şi inconfundabilă, executând fără nici o dificultate orice gen de muzică, doar live, doar „după ureche”, fără a cunoaşte notele muzicale, începând cu muzica noastră autohtonă, hora şi sârba, continuând cu muzica balcanică, pop, gypsy etc.
Cei care nu ajung la Gura Râului în prima parte a zilei vor avea parte de același spectacol pe strada Bălcescu din Sibiu, de la ora 19.15.
Trupa care va dezlănțui mulțimea
Spectacolele în aer liber continuă, de la ora 18, cu „Mozaic Sonor”, spectacol semnat de francezii de la Pigswana Orchestra. Pe strada Nicolae Bălcescu, un cvartet ambulant cu un stil de muzică vioi, caracterizat printr-un „cocktail” de sunete care relaxează, va înveseli și dezlănțui mulțimea, după cum arată reprezentanții trupei. Muzica trupei cuprinde ritmuri tradiționale de cumbia, hituri de jazz în stil ska, melodii în stil calypso și rock, coveruri după cântece renumite sau vechi în versiune festivă: „On nous cache tout, on nous dit rien” de Jacques Dutronc, „Rum and Coca-Cola” de The Andrews Sisters, „Ya Mustapha”, piese clasice în versiune latino: „Gnossienne no.1”, „A Letter to Elise” și multe surprize. Spectacolul va avea loc și de la ora 20.
Jonglerii cu bile
De la ora 18.30 va veni, tot pe Bălcescu, „AAINJAA Says Hello!”. AAINJAA va încânta publicul cu vitalitatea sa nesfârșită, atingând un tempo incredibil prin intermediul dansului frenetic și a expresivității teatrale, implicându-i pe toți cei din jur în dinamica spectacolului, după cum arată organizatorii FITS. Spectacolul va fi reluat și de la ora 20.45, pe Bălcescu.
Tot la aceeași oră este programat și un spectacol „Pe acorduri de… jonglerii”, în Piața Habermann. Déborah Colucci compune un modern repertoriu meșteșugit la harpă. Prin improvizație și explorare, artista dă naștere unor note muzicale bogate, variate. Artistul Alexis Rouvre jonglează cu bile și manipulează frânghii, evoluând prin mișcare, reprezentând cu eleganță gesturi instinctive. Spectacolul va fi reluat și la ora 20.30.
Polonia spune: „Eu am fost prima!”
La 19.15 suntem martori, din nou, la spectacolul „Eu am fost prima!”, adus din Polonia special pentru FITS, în Piața Habermann. Spectacolul descrie povestea interacțiunilor obișnuite dintre oameni. „Banca din titlu este simbolul întâlnirilor aleatorii din fiecare zi a vieților noastre: în mijloacele de transport în comun, pe stradă sau în restaurante. Spectacolul întoarce reflectoarele spre duelurile neobservate și luptele discrete din fiecare zi: pentru un loc la fereastră în tren, o masă liberă în zona pentru nefumători, sau o masă la un restaurant cu o vedere mai frumoasă, și unde stăm mai confortabil. Genul acesta de situații la care suntem adesea martori în spațiul public a inspirat povestea distractivă dintre doi străini care se lovesc unul de altul pe… o bancă în parc. Sentimentul bizar declanșat de prezența nedorită a „vecinului”, privirile viclene și dezgustul reciproc – toate acestea se acumulează până în punctul culminant, concluzia fiind una cu adevărat surprinzătoare”, povestesc organizatorii.
De la ora 19.45, suntem invitați să rămânem tot în Piața Habermann, la „Rola-Bola”. Spectacolul este o adevărată lecție de echilibru. „Închipuiți-vă două femei care fac acrobații incredibile împreună, fără a avea siguranța pământului sub picioare. Pe rola-bola, echilibrul devine dezechilibru într-o clipită. Dar nu doar forța grațioasă și tehnicile inovative vă vor uimi la aceste tinere. Ele vă vor vrăji cu stilul lor inspirat din anii ’50 și vă vor face să tânjiți după mai mult!”, spun organizatorii FITS. Evenimentul va fi reluat și de la ora 22.15, în Piața Habermann.
Revin „Ecouri din trecut” și „Minunata lume a umbrelor”
La ora 21.15 vom „auzi”, din nou, „Ecouri din trecut”, în Piața Habermann. The Migro Theatre va prezenta un spectacol despre oameni uitați și locuri și obiecte rămase. Sub ochii spectatorilor, vor fi aduse la viață fotografii care îi vor transpune în diferite culturi, naționalități, regiuni. Spectacolul este o poveste despre oameni nevoiți să migreze, să-și lase în urmă căminele și viețile.
De la 21.30, vom parcurge „Labirintul luminilor”, adus din Germania chiar în Piața Mare. Theater ANU va aduce 3.500 de lumânări și 300 de valize vechi. „Turnuri de valize, fântâni de valize, valize de oaspeți – fiecare pornește pe cont propriu în Marea Călătorie prin Labirint. Două ore și jumătate în care stelele cad de pe cer și siluetele își dezvăluie poveștile cu ochii, vocile și trupurile lor. (…) Lăsați-vă fermecați de magia imaginilor, de expresivitatea artiștilor și de poveștile poetice. Rămâneți aproape, până ce veți fi purtați din nou în negura nopții”, spun organizatorii FITS.
Jumătate de oră mai târziu, la 22, vom fi invitați să pătrundem, iar, în „Minunata lume a umbrelor”. Belgienii de la Théâtre du N-ombr’île vor prezenta trei păpușari ce proiectează imense umbre în spații publice, făcându-le să joace pe fațadele clădirile, acompaniate de o linie melodică. Spectacolul este structurat în patru părți care au ca temă natura sălbatică: lumea acvatică, a păsărilor, a junglei și lumea preistorică.
Ultimul eveniment în aer liber al zilei va fi Baba Karam, în Piața Habermann. De la ora 23, The Art Group Ful va prezenta un spectacol articipativ de 45 de minute, care ia forma unei petreceri de dans euforice și este bazat pe cunoscutul dans iranian Baba Karam. Creația grupului suedez Ful reprezintă o adaptare exclusivă a spectacolului lor de succes din 2021,“Baba Karam – Through Jamileh and Khordadian”. Ful aduce un omagiu potențialului pe care dansul îl prezintă în a schimba oamenii și a îndeplini dorințe interzise, după cum arată inițiatorii proiectului.
Programul complet al zilei este disponibil AICI.