Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă astăzi să anime străzile orașului și nu numai, ajungând, în această seară, și la Săliște. Spectacolele în aer liber adună mii de spectatori, iar spațiile, deși outdoor, sunt deseori neîncăpătoare.
Spectacolele în aer liber ale FITS continuă, de la ora 18, cu „Povești din Hanul Jartierei (Proiect Moștenirea)”, al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara. Povestea spune că oameni de toate felurile așteaptă în jurul „Hanului Jartierei” sosirea actorilor. „Cinci tinere interacționează cu trecătorii în diferite moduri artistice. Brusc, ele se reunesc și, într-o mișcare invizibilă extraordinară, domnișoarele creează un tablou formidabil care recreează celebra pictură a lui Munch – „Țipătul”. Actorii vin și se așează la masa din han. Până la sosirea paharelor cu bere, fiecare va începe să joace o scenă din piesa preferată”, este descrierea spectacolului.
Fanfara de la Cozmești, spectacol pe Bălcescu
De la ora 18.30, pe strada Nicolae Bălcescu vine „O fanfară de legendă”, adică Fanfara de la Cozmești, cea mai veche fanfară din țară, având rădăcini adânci în tradiţia şi cultura noastră (spectacol reluat și de la ora 20.30, în Săliște), iar de la ora 19 va fi reluat atelierul de dulgherie din Piața Mică, „Când lemnul prinde viață”, de Toc de Fusta.
Ora 19.15 bate cu „Mozaic sonor”, al francezilor de la Pigswana Orchestra, pe strada Nicolae Bălcescu. Aici, un cvartet ambulant cu un stil de muzică vioi, caracterizat printr-un „cocktail” de sunete care relaxează, înveselește și dezlănțuie mulțimea, va transforma strada într-un adevărat ring de dans. Spectacolul va fi reluat și de la ora 20.45.
Ora 20 va transforma Sibiul, cumva, în București, datorită Young Till Death. „A fost odată în București” este spectacolul ce se va juca pe Bălcescu și în cadrul căruia spectatorii vor redescoperi moda interbelică, într-un cadru autentic românesc. Familii puternice din București, artere aglomerate și pietoni eleganți vor face deliciul spectacolului.
Studenții militari, din nou în concert
Tot la aceeași oră, dar în Piața Habermann, va fi reluat spectacolul „Folk și joc din tranșee – manifest pentru pace”, al Band of brothers and sisters – Asociaţia „Corpul Cadeţilor Gl. Mr. Nicolae Uscoi”. Acesta este un spectacol de muzică folk, poezie și dans popular, văzut prin sufletul și picioarele neobosite ale militarilor, camarazii care au găsit în lupta pentru viață dusă în fripta străinătate a firii, timp de chitară și de joc, un timp pentru libertate.
De la ora 21, vom avea parte de „Tumultul pasiunii”, al Flamenco Machine Project din Spania, în Piața Habermann. Aceasta este o producție nouă și incitantă, în cadrul căreia trei artiști diferiți își îmbină talentul muzical pentru a da naștere unei creații unice și inedite. Acesta e un nou experiment artistic și muzical menit a ne captiva, care distruge tipare și creează un gen complet nou pentru publicul de pretutindeni. Saxofonul, chitara, vocea și dansul se contopesc în „mașinăria flamenco” – un mecanism automatizat, ce seamănă cu o cutie și care ridică acest spectacol de flamenco la un cu totul alt nivel, dând naștere unui sunet cu desăvârșire nou și fascinant, conferind astfel un caracter profund și nuanțat creației celor trei artiști. Spectacolul va fi reluat și de la ora 22.15.
Piața Mare va fi gazda, de la ora 21.30, „Labirintului luminilor”, al germanilor de la Theater ANU. „3.500 de lumânări. 300 de valize vechi. Turnuri de valize, fântâni de valize, valize de oaspeți – fiecare pornește pe cont propriu în Marea Călătorie prin Labirint. Două ore și jumătate în care stelele cad de pe cer și siluetele își dezvăluie poveștile cu ochii, vocile și trupurile lor”, este descrierea spectacolului.
Dans printre flăcări
De la ora 21.45, vom avea parte de „O iubire în flăcări”, al Flare Performance din Austria. Spectacolul din Piața Habermann, în regia și coregrafia semnate de Markus Kapeller și Irene Schuberth, va aduce în scenă doi dansatori înflăcărați, ce se ridică de la sol cu îndemânare. Aceștia vor dansa printre flăcări cu mișcări grațioase, învârtindu-se în aer, ținuți în chingi de foc și folosindu-se de piese de recuzită create special și de un inel cu aripi de foc suspendat în aer. Spectacolul va fi reluat și de la ora 23.15.
Astăzi, revine, de la ora 22, pe Podul Minciunilor și „Minunata lume a umbrelor”, adusă de belgienii de la Théâtre du N-ombr’île. Spectacolul aduce în atenția spectatorilor trei păpușari ce vor proiecta umbre imense, făcându-le să joace pe fațadele clădirilor, acompaniate de o linie melodică. Spectacolul este structurat în patru părți care au ca temă natura sălbatică: lumea acvatică, a păsărilor, a junglei și lumea preistorică.
FITS 2022 are loc până în 3 iulie.
Programul complet al zilei de 30 iunie este disponibil AICI.