3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Balerinii sibieni vor încheia stagiunea 2018 – 2019 cu „Geneza”, în Piața Mare

Cele mai citite

Balerinii sibieni vor încheia stagiunea 2018 – 2019 cu „Geneza”, ediția a VI-a, un program – cadru inițiat acum cinci ani, ce oferă tinerilor șansa de a se afirma în calitate de coregrafi.
Spectacolul se va juca vineri, de la ora 21, în Piața Mare.
Încă din anul 2014, numeroși dansatori au avut ocazia de a prezenta coregrafii în premieră absolută pe scena TBS, precum Aleisha Gardner, Joshua Legge, Russell Hewey, Keston Meyer, Myrna Squire, Ovidiu Matei Iancu, Daniel Alexandru Dragomir, Kirill Ermolenko, Myrna Squire, Ángel Martínez Sánchez, Claudiu Buldan sau Jacob Connor.
„Anul acesta, publicul va avea ocazia să descopere două noi coregrafii, oferite de Ángel Martínez Sánchez și Jacob Connor. Primul dintre ei va prezenta un moment coregrafic, intitulat „În numele bucurieiˮ, inspirat de dansurile și muzica folclorului spaniol iar cel de-al doilea un dans neoclasic, având la bază cartea lui Lewis Carroll, „Alice în țara minunilorˮ. Accesul publicului este liber. În Piața mare vor fi amplasate 1000 de scaune”, spun organizatorii.
Ángel Martínez Sánchez a descoperit baletul la vârsta de 17 ani, în orașul său natal, Albacete, din Spania. A început studiile de dans la Conservatorul José Antonio Ruiz, din Albacete. S-a mutat un an mai târziu la Madrid, unde a absolvit Conservatorul de Dans „Mariemmaˮ. Este membru al Teatrului de Ballet Sibiu din 2017, iar în 2018 a creat prima coregrafie pentru TBS, intutulată „Chinulˮ, o reflecție despre inegalitate socială și speranță, pe muzica lui Astor Piazzolla. În același an, a creat un pas-de-deux numit „Te iubesc pentru că te iubescˮ, pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Concursului Internațional de Balet de la Varna (Bulgaria). Momentul său artistic este alcătuit dintr-o serie de zarzuele, gen lirico-dramatic tradiţional spaniol, în care se alternează scene vorbite cu momente muzicale (cântece populare şi de operetă), precum şi numere de dans. Zarzuela corespunde genului tradițional francez al vodevilurilor, conținând arii foarte melodioase, cu dialoguri și muzică. Ea datează din secolul al XVII-lea, cele mai cunoscute fiind cele scrise în secolul al XIX-lea. Se presupune că termenul este preluat de la o veche cabană de vânătoare a familiei regale spaniole, Palacio de la Zarzuela, de lângă Madrid— plasată într-un loc înconjurat de mărăcini („zarzasˮ în limba spaniolă) – unde a fost prezentat pentru prima dată acest gen de divertisment.
Jacob Connor, de 21 de ani, s-a născut în Anglia, dar a copilărit în Scoția. A absolvit Conservatorul Regal din Glasgow și a fost balerin al Teatrului de Balet Sibiu în perioada 2016-2018. Din anul 2018 dansează pentru Opera Națională din București. „Alice în țara minunilorˮ este a treia sa coregrafie inclusă în programul „Genezaˮ după „Recoltaˮ (2017) și „Familiaˮ (2018).
„În viziunea lui Jacob Connor, Alice nu mai este, ca în romanul lui Lewis Carroll, o fetiță de șapte ani, curioasă, care ia urma unui iepuraș și pătrunde în vizuina lui, unde descoperă o lume neobișnuită, cu legi absurde și personaje bizare, ci este o adolescentă rebelă din anii ’90, pusă pe distracție, care petrece în club până în zorii dimineții. Sub impactul stării euforice provocate de muzică și a aburilor alcoolului, atmosfera devine încet-încet suprarealistă, lumea ei populându-se cu figuri stranii: Pălărierul cel Nebun, Tweedle Dee și Tweedle, Domnul Omidă, Motanul Cheshire, Iepurele Alb, Iepurele de Martie, Șoarecele, Regele și Regina, etc. Ilistrația muzicală este alcătuită din piese compuse de legende ale rock-ului anilor ’70- ’80, ca Rolling Stones, David Bowie, Santana, The Sweet, Queen, Blondie, Jefferson Airplane, Stealers Wheel, Nina Simone sau Dan Hartman”, spun reprezentanții TBS.
În pauza dintre cele două coregrafii, spectatorii vor putea să asiste la un moment de street dance oferit de trupa Young Till Death.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect