14.1 C
Sibiu
joi, iulie 10, 2025

BeSpectACTive! – prima conferință internațională despre publicul activ

Cele mai citite

În perioada 21-22 iulie 2015, la Sansepolcro – Arezzo (Italia) va avea loc prima conferință internațională organizată de BeSpectACTive !, conferință ce va avea ca temă publicul activ. Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu face parte din proiectul BeSpectACTive!, cofinanţat de programul Creative Europe 2014-2020 al Uniunii Europene, pe o perioadă de 4 ani (decembrie 2014 – noiembrie 2018).
Scopul proiectului BeSpectACTive! este acela de a încuraja dezvoltarea audienţei şi dialogul intercultural prin schimbul de bune practici între profesionişti din domeniul artelor spectacolului. Alături de TNRS, ceilalţi parteneri – festivaluri europene, teatre şi centre de cercetare – sunt: Comune di Sansepolcro – Kilowatt Festival (Italia), Fondazione Fitzcarraldo – Torino (Italia), Universitatea Montpellier I (Franţa), Universitatea din Barcelona (Spania), London International Festival of Theatre (Marea Britanie), York Citizens Theatre Royal (Marea Britanie), Tanec Praha (Republica Cehă), Bakelit Multi Art Center – Budapesta (Ungaria), Domino – Perforacije Festival – Zagreb (Croaţia), B-51 – Ex Ponto Festival – Ljubljana (Slovenia), Associazione Culturale Perypezye Urbane – Milano (Italia).
Modalitățile de atragere a noi publicuri pentru spectacolele de artă contemporană reprezintă una dintre temele principale ale conferințelor din perioada 18-25 iulie, de la Sansepolcro, din cadrul Festivalului Kilowatt. Printre aceste modalități se recomandă implicarea audienței în procesul de decizie și de programare a spectacolelor. În prima zi a conferinței Silvia Costa, președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului european și Monica Urian, responsabilă cu dezvoltarea publicului în cadrul programului, vor participa la discuție alături Luca Ricci (Kilowatt Festival) și Giuliana Ciancio (manager proiecte culturale), inițiatorii proiectului Be SpectACTive! unde vor prezenta scopurile și obiectivele proiectului, cu accent pe cele două dimensiuni: cercetarea și producerea de spectacole.
În a doua zi a conferinței vor fi discutate aspecte teoretice în ceea ce privește dezvoltarea audienței și implicarea publicului în actul de creație, susținând prezentări Jean Luis Fabiani (Universitatea din Budapesta), Emmanuel Negrier (Universitatea Montpellier 1) și Lluis Bonet (Universitatea din Barcelona). Printre temele abordate se numără interacțiunea dintre public și actul creator, dintr-o perspectivă socio-politică și economică. Alessandro Bollo și Luisella Carnelli (Fondazione Fitzcarraldo) vor vorbi despre implicarea publicului în deciziile artistice ale unei instituții culturale.
Prima activitate internațională care a implicat Teatrul Naţional „Radu Stanca” a fost workshop-ul pe care l-a susținut la Sibiu coregraful ceh Michal Záhora, în perioada 30 martie – 2 aprilie, atelier care a contribuit la realizarea unui spectacol de dans, a cărui primă reprezentație a avut loc în timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe 20 iunie 2015. Premiera mondială a spectacolului „Devoid” va avea loc în cadrul Festivalului Kilowatt, pe 19 iulie, iar în Cehia premiera va fi prezentată la Teatrul PONEC din Praga, în septembrie 2015.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Doi tineri din Sibiu, săltați de polițiști pentru mai multe furturi

Doi tineri din Sibiu au fost reținuți de polițiști, ei fiind cercetați pentru comiterea mai multor furturi în municipiu.Marți,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect