Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Romania.
Un sat de poveste, o atmosferă magica, cărări cu trecut, clădiri cu tradiții. Acesta este Rimetea, satul cu case albe, obloane verzi și peisaje mirifice.
Pitorescul de la poalele Munților Trascău, Rimetea, este considerat unul dintre cele mai frumoase din România, fiind unic prin ansamblul de case construite după același tipar, construcții vechi de peste 100 de ani care încă mai păstrează elementele arhitecturale din secolul al XIX-lea, dar și datorită cadrului natural idilic în care este amplasat.
Satul este fermecator, un loc de unde odata ajuns, nu ai mai vrea sa pleci. Casele albe, perfect aliniate la drum, spun povești pe care este greu să nu îți dorești să le descoperi. Unicitatea vine din unitate. Aici, aproape jumătate din cele 300 de case din sat sunt vopsite în alb și încă mai păstreaza arhitectura veche. În perfectă armonie cu natura, obloanele pictate în verde, conturează cea mai frumoasă imagine iar micuțele uși către pivnițe și impozantele porți cu vechi însemne, contrastează prin culoare cu albul pur al fațadelor. Tabloul satului autentic este întregit de impunătorul Masiv Piatra Secuiului, care se vede încă de la intrarea în localitate și care domină peisajul în orice colț te-ai afla.
Când am ajuns în Rimetea, ceea ce m-a încântat peste măsură a fost liniștea de pe străzi. M-am plimbat ore în sir prin sat, pe ulițele ce ascund comori, am căutat vechile case de iobagi, am urcat pe dealul ce adăpostește mormintele săpate în stâncă, am vizitat muzee și am povestit cu localnicii despre vechile mine din zonă.
Localitatea, renumită în trecut pentru zăcamintele de fier, este menționată pentru prima dată în anul 1257 sub numele Trascau. Exploatarea minereurilor și prelucrarea fierului erau îndeletnicirile principale ale locuitorilor. În anul 1716, existau 16 cuptoare de topit minereu și 16 ciocane hidraulice, făcând din Rimetea, unul dintre principalale centre de prelucrare ale fierului din Transilvania. În timp, această îndeletnicire s-a încheiat însă, mărturie a vremurilor apuse stau vechile mine, acum dezafectate.
Programul de protecție a patrimoniului Rimetea
Rimetea din județul Alba este singurul sat din România care a primit distincția “Europa Nostra”, un premiu venit din partea Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Proiectul derulat la Rimetea a fost primul de acest tip din România, acesta fiind realizabil prin eforturile depuse de localnici dar si de ONG-urile din Ungaria implicate.
În anul 1996, Fundația Transilvania Trust a început un proiect de conservare susținut financiar de către Consiliul Local al Sectorului V din Budapesta, în urma căruia aproximativ 140 de proprietari de edificii cu valoare patrimonială au primit ajutor financiar pentru renovarea sau întreținerea locuințelor. Localnicii au putut obține finanțarea doar sub condiția ca lucrările să fie realizate fără a aduce modificari elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural și menținerea aspectului stradal. Mai mult, proprietarii care au dorit să își restaureze casele, au putut beneficia de îndrumările specialiștilor fundației.
În anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturală și urbană protejată.
Cum ajungi în Rimetea
Rimetea din județul Alba este așezat în Depresiunea Trascăului, fiind înconjurat de masive montane (Vf. Cornului, Ardoscheia, Dealul Baiesilor, Piatra Secuiului) și străbătut de râul Rimetea.
Localitatea se află la o distanță de 24 km de Aiud, 28 km de Turda, 7 km de Buru, 56 km de Alba Iulia.
Distanța Sibiu – Rimetea este de 130 km iar traseul pe care trebuie să îl urmați este: Sibiu – Sebeș – Alba Iulia – Aiud – Livezile – Rimetea.
Ce poți vizita în Rimetea
Muzeul Etnografic a fost deschis în anul 1952 la inițiativa localnicilor și cuprinde o colecție de peste 11.000 de obiecte care reflectă ocupațiile principale ale locuitorilor din zonă. Rimetea este renumit și pentru pictura pe mobilă, realizată pe un fundal verde, cu elemente florale, o colecție de piese de mobilier regăsindu-se în Muzeul Etnografic dar și în cele mai multe din casele oamenilor.
Casele de iobagi construite între secolele XVII-XIX-lea, aproximativ 200 la numar. Pe unele porți, puteți descoperi însemne înfățișând diverse obiecte (lopată, galeată, scară) cu care respectiva gospodărie contribuia în cazul declanșării unui incendiu. La numărul 260 din sat, se găseste o casă de iobagi ce datează din anul 1686. Aceasta este considerată ca fiind cea mai veche casă țărănească din Bazinul Carpatic.
La 2 km de sat se regăsesc urme ale unor foste mine de fier, acum dezafectate.
Cimitirul este amplasat pe un deal, la intrare în sat, dinspre Aiud. Ceea ce îl face unic este faptul că mormintele sunt săpate în stâncă.
Muzeul doamnei Ida este un muzeu particular de artă populară, realizat în clădirea de la numărul 172, unde odinioară funcționa un atelier de reparat încălțăminte.
Colecția Annei Gellei din casa de la numărul 180 este un alt muzeul privat care își așteaptă vizitatorii cu exponate tradiționale: costume populare, mobilier vechi și alte obiecte din zonă.
Biserica Unitariană este amplasată în centrul satului și datează din secolele XVII – XVIII.
Moara de Apă din sat este cea mai veche moară de apă funcțională din Munții Apuseni. Aceasta datează din anul 1752 și se găsește la numărul 48-50, aproape de centrul localității.
Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1128 m și datorita formei sale, face ca soarele să răsară de doua ori pentru cei care trăiesc în partea de nord a localității. Muntele adăpostește numeroase peșteri la care au acces doar cățăratorii profesionști, iar pe unul din vârfuri este Cetatea Secuilor, construită în secolul XIX-lea. Din păcate, astăzi mai sunt vizibile doar rămășițele vechii cetăți de piatră.
Pentru iubitorii muntelui, există trasee montane care pleaca din sat, cu zone ușoare dar și porțiuni mai grele. Distanța până sus, în zona de platou este de aproximativ 1 oră.
Cetatea Trascăului se găseste la 5 km de Rimetea, în satul învecinat, Colțești. Cetatea a fost construită în 1296 de vice voievodul Thorotzkay, ca locuință și loc de refugiu. Ruinele se pot vizita, însă dacă nu dispuneți de o mașina de teren, va trebui să urcați pe jos colina care adăpostește cetatea.
Întreg ansamblul de case perfect aranjate la drum, arhitectura unică a clădirilor și a porților, albul ce domină întreaga așezare, masivul care vegheaza de aproape, atracțiile din zonă și întregul peisaj, face ca satul Rimetea să fie considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din România, o destinație care merită descoperită.
www.alexandracristian.ro