7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Biserica de piatră din Densuș, Hunedoara

Cele mai citite

Ce atmosferă magică am găsit în Densuș! Am aflat că în acest sat din Hunedoara se găseste o biserică  din piatră, considerată ca fiind cea mai veche din țară, un lăcaș de cult unde se țin slujbe religioase de 700 de ani și cât de mare a fost supriza descoperirii! Abia când am ajuns în fața ei am realizat că ma aflu în fața uneia dintre cele mai impresionante clădiri din România, iar legendele aflate, istoria neștiută și arhitectura atipica, m-au impresionat și m-au determinat să scriu și să recomand această destinație. Curtea bisericii Sf. Nicolae din Densuș era plină de oameni iar interiorul, aproape neîncapator. Spațiul îngust era plin de turiști. Ce bucurie să descopăr că locurile unice din țară sunt atracții turistice vizitate atât de români cât și de străini!


Data la care a fost ridicată această biserică nu se cunoaște cu exactitate, nici întrebuințarea acesteia în trecut nu este foarte clară. În ciuda acestor mistere, unii istorici o plasează în secolul al IV-lea, iar alții în secolul al VII-lea, însa ceea ce se știe cu exactitate este faptul că în secolul al XIII-lea, biserica din piatră de la Densuș a suferit modificări existente și astazi. Primele scrieri despre ea datează din anul 1360. Se spune că lăcașul de cult ar fi fost ridicat pe locul unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia românii obișnuiau să facă sacrificii. O alta ipoteză face referire la clădire ca fiind un mausoleu ridicat în onoarea generalului roman Longin. Aceasta spune că biserica ar fi fost construită pe locul unde ar fi fost înmormântat generalul, care și-ar fi luat viața dupa ce a ajuns pe mâinile lui Decebal.
Edificiul a fost realizat din blocuri de piatră, ornamente, pietre funerare și coloane aduse din fosta capitală romană, Sarmisegetusa Ulpia Traiana, localizată la 10 km distanță de Densuș. Biserica a fost construită în stil bizantin și decorată cu picturi murale ce datează din secolele XV-XVIII. O parte din picturile din interior au fost realizate de către Ștefan, în secolul al XV-lea, unul din primii zugravi români, împreuna cu ucenicii lui. Capodoperele au fost pictate pe un fond albastru iar numele autorului se gășeste și acum pe pereții bisericii, sub inscripția “A pictat Ștefan”.
În interior, se pot descoperi stâlpii îmbrăcați în vechi picturi care ilustrează Sfânta Treime cu Iisus îmbrăcat în straie populare, pe Sf. Marina care se luptă cu diavolul și pe Sf. Toma care își poartă pielea în băț. Deși picturile au fost vandalizate de cotropitorii turci și de către calvini, care le-au acoperit cu var, acestea rezista în timp, iar imaginea regăsita este astăzi una plină de mister.
Un alt aspect interesant este asemanarea cu Biserica San Nicoară de la Curtea de Argeș, unii considerând-o pe cea din Densuș ca fiind o copie a acesteia. Din păcate Biserica din Curtea de Argeș este astăzi ruinata. Coincidență sau nu, ambele poartă hramul Sf. Nicolae.
Cum ajungi în Densuș:
Densuș este un sat din județul Hunedoara iar pentru a ajunge aici trebuie să urmați ruta: Sibiu – Sebeș – Simeria – Hațeg – Densuș (155 km)
alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect