Satele din Transilvania nu contenesc să mă suprindă. Tradițiile, istoria și legendele, mâncarea autohtonă și oamenii calzi, fac din acest ținut o adevarată comoară turistică. Cu drag și dor de explorare, am vizitat satul săsesc Curciu din comuna Dârlos, aflat la doar 14 km de Mediaș și 70 km de Sibiu. Satul atestat documentar în anul 1337 adăpostește o Biserică fortificată ce datează din secolul al XV-lea. Biserica a fost realizată în stil gotic, cu o singura navă, un cor și contraforți. Cu adevărat impresionantă este și curtea delimitată de vechile ziduri fortificate. Atât de multă liniște am găsit aici! Aceasta este extrem de bine îngrijită, curată și înfrumusețată cu pomi ornamentali și iarbă pefect tunsă, iar aleile pavate te conduc într-o lume de poveste.
Odată ajunși aici, veți observa arhitectura specifică bisericilor fortificate din zonă și este inevitabil să nu vă opriți vreme de câteva minute în fața portalului de vest, cu 5 coloane și arhivolte. Acesta este decorat cu sculpturi în piatră realizate între anii 1420-1530, ilustrând animale, capete de oameni, ciorchini de struguri și alte motive vegetale. Cea de-a doua poartă de intrare, mai mica în dimensiuni este și ea frumos decorată.
Când am ajuns în Curciu, lăcașul era în renovare, așa că a fost necesar să îmi fac loc printre mobilierul stivuit însă chiar și așa, am fost încântată să descopăr interiorul cu o arhitectură impresionantă. Aici am admirat arcade, ferestre cu ancadramente dantelate, picturile murale, banchete albastre dar mai ales, stelele funerare romane zidite în pereți. Picturile de pe fațada corului ilustrează scene din Patimile lui Hristos și pe Sf. Cristofor.
Orga bisericii a fost construită în 1844 de către Wilhelm Maetz și restaurată în anul 1906 de Andreas Scherer. Aceasta este funcțională și în zilele noastre.
Altarul, stranele și amvonul datează tot din secolul al XIX-lea. În spatele altarului, am găsit gura de acces către tunelul a cărui destinație nu se cunoaște.
Pentru a vizita acest obiectiv, trebuie să sunați la numărul afișat pe poartă sau să o căutați pe doamna care administrează locația. O gasiti la casa numarul 183 de lângă biserică. Preț acces – 5 lei/persoană.