6.3 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

Călător prin România cu Alexandra Cristian.Biserica fortificată din Dârlos. Arhitectură gotică, picturi murale și inscripții romane.

Cele mai citite

Dârlos, este satul de reședință al comunei cu același nume, situat la doar 4 km de Mediaș și 61 km de Sibiu, o așezare care datează încă din secolul al III-lea. Casele săsești din Dârlos sunt perfect aliniate la drum și ulitele satului, cuprinse de o liniște impresionantă. În centrul lor se găsește Biserica fortificată cu o arhitectură gotică, picturi murale și inscripții romane.


Am plecat din Sibiu iar ruta pe care am urmat-o a fost: Sibiu-Șura Mare-Slimnic-Șeica Mare-Axente Sever-Copșa Mică-Mediaș-Dârlos.
Am pornit în căutarea bijuteriei Dârlosului și am găsit-o cocoțată pe un mic deal din mijlocul satului. Încă de la primul contact, în tip ce urcam scările de acces către poarta principală, am fost cucerită de arcadele portalului frumos ornamentate și perfect încadrate de pomi decorativi și flori. Pictura de deasupra porții, coloanele și masivitatea construcției, au făcut ca dorința de a descoperi interiorul să fie și mai mare.
Biserica evanghelică a fost construită între anii 1450-1500, din piatră, în stil gotic fără turn. Este alcătuită dintr-o singură navă și un cor, sprijinite pe contraforți. Din fortificația ce odinioară străjuia biserica, astăzi au mai rămas doar câteva urme. În interiorul corului se regăsesc picturi murale ce datează de la începutul secolului al XVI-lea. Acestea au fost descoperite în anul 1975, când în urma unor lucrari de renovare, varul care le acoperea a fost îndepărtat. Atunci au ieșit la lumină picturi ce ilustrează chipurile unor sfinți și alte benzi ornamentale pictate.
Ferestrele gotice sunt și ele încadrate de picturi și ornamente iar deasupra altarului, pe tavanul boltit, se regăseste chipul lui Iisus.
În interior, am putut admira altarul realizat în anul 1633, cristelnița în formă de potir din 1527 și orga ce datează din anul 1841.
Exteriorul bisericii este și el interesant mai ales datorită picturilor bizantine de pe ziduri, atipice pentru bisericile săsești din Transilvania.
Picturile de pe zidurile exterioare înfățișează Prinderea lui Iisus Hristos, Răstignirea, Iisus înaintea lui Pilat, Coborârea de pe Cruce, Punerea în mormânt și chipul Sf. Cristofor. Dintre acestea, cel mai bine întreținut este tabloul Sf. Cristofor cu pruncul Iisus în brațe care, conform credinței populare, ferea de accidente.
Pe un pilon exterior se găseste sculptura unui sfânt iar în apropierea portalului sudic, o serie de fragmente de sculpturi romane în piatră. Un alt element interesant este piatra funerară transformată în treaptă. Aceasta se găsește în fața portalului principal.
Pentru a vizita biserica din Dârlos, trebuie să treceți de portița deschisă de la baza scărilor, iar mai apoi, în dreapta acestora veți găsi o gospodările lipită de curtea bisericii. Aici este familia care vă poate deschide usa pentru a putea pătrunde în interiorul lăcașulului. Accesul este liber, fără taxă de intrare.
alexandracristian.ro

Publicitate
Ultimele știri

Premii 2X, adică 30 de Premii pentru Participanții la Crosul copiilor

Veste mare pentru toți participanții la Crosul Copiilor din parcul SubArin. Organizatorii au decis să dubleze premiile pentru Crosul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect