3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Biserica fortificată din Roșia, Sibiu

Cele mai citite

În centrul satului săsesc, Roșia din podișul Hârtibaciului, am găsit vechea biserică evanghelică ce datează din secolul al XIII-lea, un lăcaș de cult învăluit într-o liniște de care mi-a fost greu să mă desprind. Când am ajuns acolo, eram singurii vizitatori, având astfel posibilitatea de a mă bucura în tihnă de locul descoperit.
Basilica romanică din Roșia a fost ridicată în anul 1225 și s-a păstrat de-a lungul anilor în stilul în care a fost construită inițial. Este una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania și din fericire, este și foarte bine conservată. Încântător și extrem de îngrijit, ansamblul este un loc unde merită să te oprești dacă ajungi în zonă.
Așezată între casele săsești și inconjurata de trainici copaci, biserica fortificată pare că suspină după trecutul glorios. Aici am avut un sentiment aparte și pare că întreaga zonă este cuprinsă într-o atmosferă magică. La prima vedere, m-a încântat spațiul din fața bisericii, imaginea care ți se arată în fața ochilor fiind una deosebită. Aș spune că este una dintre bisericile fortificate în care m-am regăsit cel mai mult, locul fiind încărcat cu energie pozitivă.


Biserica a fost realizată din piatră, iar portalul romanic își întâmpină vizitatorii cu mesajul “Wife mir herr, deinen Wegg” – “Domnul este calea mea”. În interior se pot observa coloane cu arcuri care separa cele trei nave și picturi în stil neoclasic pe absida corului și pe arcul triumfal. Aici am putut admira vechea orgă construită în 1850 de către Heinrich Maywald, orgă care a fost restaurată și care este funcțională și în zilele noastre.
Biserica trece printr-o serie de modificări în anii 1700, perioadă în care au fost adăugate: amvonul cu decorațiuni din lemn, altarul baroc și o balustradă din fier. Turnul de apărare al ansamblului fortificat a fost construit în secolul al XVI-lea și are o înălțime de 8 m. Acesta este poziționat în fața bisericii și are rol de turn de clopotniță, având în componența sa și un ceas, din păcate astăzi nefuncțional.
Casa parohială ce datează din anul 1550 se regăsește în curtea bisericii și astăzi este locuită de către preotul Eginald Norbert Schlattner. O mare parte din sași au părăsit Roșia și deși numărul enoriașilor nu este foarte mare, în biserică încă se mai oficiază slujbe religioase.
Eginald Norbert Schlattner este paroh al bisericii din Roșia încă din 1978 și pe lângă statutul de pastor luteran, acesta este și scriitor în limba germană. Una dintre cele mai de succes opere ale sale este “Cocoșul decapitat”, publicată în 1998 în Austria, carte ce a fost ulterior reeditată și tradusă în 8 limbi. Cartea a fost adaptată pentru cinematografe,  filmul “Cocoșul decapitat” apărând pe ecrane în anul 2007.
În Roșia puteți ajunge din Sibiu, drumul spre Agnita, pe DJ106. Cheia bisericii se găsește la clopotar sau la parohie.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect