3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Biserica fortificată din satul Nou

Cele mai citite

Am ajuns in Nou, localitate din județul Sibiu iar Biserica fortificată din mijlocul satului ne astepta cu poarta deschisa. Am găsit aici o biserica evanghelica care suspină după trecutul glorios, tristă și părăsită, cu o curte care parcă strigă dupa ajutor și un interior parțial distrus.
Mărturie vremurilor trecute mai stau doar falnicele ziduri, căzute acum în dizgrație. Băncile distruse și lipsa de preocupare față de acest impresionant monument, m-au întristat. M-am bucurat pe de o parte sa gasesc ușile deschise dar nu ma așteptam să descopăr un loc vandalizat.
Totusi, mi-am putut imagina cât de frumos a fost odinioara acest lăcaș de cult care acum își întâmpină vizitatorii cu porțile deschise. Tocmai datorită acestor uși deschise a ajuns în starea în care se află astăzi, din păcate.
Principala atracție din sat, biserica săsească, se află astăzi într-o stare greu de descris în cuvinte. Istoria acesteia începe in secolul al XIII-lea,  la fel ca multe din bisericile fortificate din Transilvania și figurează pe lista monumentelor istorice din Romania. Din nefericire, acest monument pare a fi uitat în timp, abandonat și vandalizat. Totuși, sunt convinsă că mai sunt oameni dornici să descopere aceste capodopere ale trecutului și tind să cred că nu sunt puțini. Ce frumoasă trebuie sa fi fost atmosfera de aici acum ani de zile!
Bazilica romanică a fost construita în secolul al XIII-lea, fiind alcătuita din trei nave, cor cu absidă și un turn cu clopotniță. Ulterior, în secolul al XV-lea, au apărut și fortificațiile iar în interior au fost realizate bolți pe tavane. Decorul este simplu însa bolta pe ogive de deasupra absidei și bolta în cruce de deasupra corului dau un farmec aparte încăperii.


Orga bisericii a fost construită în anul 1913 însă astazi ea nu se mai găsește în Biserica din Nou, fiind vândută în anul 1993 bisericii din satul Somotca, județul Bacau.
Din altar, am mai gasit doar masa de piatră și o cruce. Inexistent este și vechiul dulap în stil baroc în care era încastrată orga. Baldachinul amvonului realizat în stil baroc încă se mai poate vedea în biserică.
La exterior, se găsesc două console decorate, una cu un cap de om iar cealaltă cu un cap de leu. Pe fațada de vest a clopotniței, se pot identifica pe zidurile clădirii, două reliefuri romanice încastrate, un episcop și un leu. Clopotnița a fost decorată cu un ceas, care în secolul al XX-lea a disparut. Urmele acestuia se mai pot observa și astăzi.

Acasa


 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect