3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Breb, cel mai vizitat sat din Maramureș

Cele mai citite

Satul Breb este amplasat în partea Central-Nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi, un ținut bogat în tradiții și obiceiuri, un loc autentic și ireal de frumos, atât datorită cadrului natural în care este amplasat dar și pentru felul în care este conservat. Brebul este cel mai vizitat sat din Maramureș, atât de turiștii străini cât și de cei români, o zona care i-a fascinat pe mulți și care i-a convins să renunțe la viața agitată de la oraș pentru un trai liniștit la țară, în mijlocul naturii.
Aici am găsit satul tradițional românesc, cu mâncare delicioasă pregătită din cele mai bune ingrediente, cu străzi neasfaltate, case și porți din lemn, biserici vechi de sute de ani, meșteșuguri și tradiții, aer curat, oameni veseli și prietenoși. Este o adevarată încântare să descoperi în zilele de duminică, oamenii venind de la biserică, purtând costume populare. Ei înca își poartă cu mândrie portul, acele frumoase haine moștenite din generație în generație.
Pentru cei care caută tradiția, istoria și cultura din Maramureș, Brebul este destinația ideală, un loc unde poți să simți viața tihnită de la sat, o zonă unde pare ca timpul s-a oprit in loc.


Ce poți vizita în Breb
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, construită în anul 1622, înscrisă pe lista monumentelor istorice. Adusă din satul vecin Copăciș, între timp dispărut, biserica este unul dintre cele mai semnficative monumente din Maramureș, datorită turnului, cel mai vechi din Romania dar și pentru colecția de picturi murale ce datează din 1626.
Pe lângă aceste picturi parțial vizibile, impresionante sunt și icoanele agățate de pereți, vechi de 4 secole.
Coconii satului Breb, un grup de tineri iubitori ai tradițiilor și meșteșugurilor moștenite, promovează patrimoniul local și eco-turismul. Când am vizitat satul, am avut noroc să îi găsesc la șezatoare într-o încăpere din curtea bisericii de lemn din Breb. Aici, alături de bătrânii satului, tinerii lucrau la fus, coseau goblen și haine tradiționale. În Breb, meșteșugurile nu s-au pierdut, ele fiind încă transmise din generație din generație. Imaginea descoperită aici, cu micii coconi îmbrăcați în portul tradițional mi-a înfrumusețat întreaga zi, aici am descoperit Maramureșul adevarat.
Tradiționalele porți din lemn, adevărate opere de artă care arătau în trecut dar și acum, statutul social al proprietarului. Cu cât poarta era mai mare și mai împodobită în sculpturi, cu atât deținătorul era mai bogat. Plimbându-mă pe straduțe, am admirat porți vechi și noi și am aflat lucruri interesante despre simbolurile conturate pe acestea. Construite din stejar, în cele mai multe cazuri cu 3 stâlpi verticali și unul orizontal, porțile maramureșene au de regulă sculptate simboluri ca funia, reprezentând infinitul, soarele, colacul și arborele vieții.
Am vizitat un meșter în lemn care lucra la una dintre cele mai mari porți din zonă, un mastodont cu 5 stâlpi care valora minim 15.000 euro.
Străzile satului și casele tradiționale din lemn se pot descoperi la pas, dându-ți senzația că te găsești într-un muzeu în aer liber. Casele tradiționale din lemn, gospodăriile, camerele ce încă păstreză mobilierul și decorurile vechi sunt fascinante. Locul este autentic iar plimbarea pe jos, pe ulițele de pământ ale satului este o experiență minunată.
Breb 148 – Local food & garden este un loc care nu trebuie ratat atât pentru mâncarea delicioasa pe care o servește turiștilor veniți din întreaga lume, pentru spațiul și modul în care a fost realizată această oază de liniște cât și pentru gazdele locului.
alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Ilie Bolojan este noul președinte al PNL și anunță că partidul o va susține, “fără niciun fel de negociere”, pe Elena Lasconi

Ilie Bolojan este noul președinte interminar al PN și a anunțat că partidul o va susține, “fără niciun fel...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect