Pe drumul ce leaga Sibiul de Sighișoara, la 8 km de la drumul național, în localitatea Criș din județul Mureș, se găsește una dintre cele mai frumoase construcții din zonă, un castel renascentist ridicat între secolele XIV-XVIII. Deși este încercat de timp, castelul încă își păstrează farmecul de demult, ornamentele, zidurile, arcadele și coloanele, fiind urme ale trecutului, fragmente de istorie ce ți se ivesc la fiecare pas.
Castelul Bethlen pare desprins din poveștile Disney iar odată intrați dincolo de zidurile fortificate ale ansamblului nobiliar, veți pătrunde într-o lume magică. Fondarea castelului se leagă de numele Bethlen, blazonul familiei, șarpele încoronat, putând fi observat atât pe tavanele boltite din interior cât și pe zidurile exterioare. Arhitectura militară medievală este evidențiată de o curte pătrata străjuita de ziduri, de turnul de intrare dar și de bastioanele rotunde din colțuri.
Cadrul de basm este conturat de turnul circular poziționat in partea dreaptă a ansamblului, impozanta scara cu balustrade dar și de logia cu 15 coloane din piatră și deschideri arcuite.
Turnul Arcașilor este cea mai veche parte a castelului. Acesta are 5 etaje legate între ele printr-o scară în formă de spirală. La nivelul 5, care odinioară servea drept punct de observație, se remarcă cele 8 ferestre arcuite. De aici, imaginea de ansamblu asupra castelului este încântătoare. La exterior, turnul este decorat cu basoreliefurile unor războinici.
Îți poți imagina cât de impozant era odinioară castelul, plimbându-te prin încăperile cu tavane boltite care mai păstreaza și acum elemente sculptate.
Intrarea principală adăpostește capela, una dintre cele mai frumoase incinte ale reședinței nobiliare, cu ornamente renascentiste și bolți gotice.
În perioada sa de glorie, încăperile castelului erau amenajate cu dulapuri pictate, tablouri, tapiserii, sobe din teracotă și porțelanuri. La primul etaj al turnului se găsea o bibliotecă și arhiva. Curtea era plină cu flori iar în jurul ansamblului se găsea un parc englezesc.
Castelul a fost locuit până în anul 1948 iar dupa naționalizare, monumentul a trecut în proprietatea statului. Apoi a fost lăsat în ruină. Acum, putem doar să ne imaginăm câtă frumusețe putea să existe dincolo de aceste ziduri. Chiar și așa, locul este de un farmec aparte.
În anul 2007, complexul a intrat în proprietatea ramurii ardelene a familiei Bethlen, care a înființat Asociaţia „Pro Castrum Bethlen” cu scopul de a reabilita ansamblul și de a-l reintegra în circuitul turismului cultural.
Program de vizitare: Marți – Duminică 10:00 – 17:00
Telefon: 026513201
Preț bilet: 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți, pensionari și grupuri mai mari de 10 persoane.
Cum ajungi în Criș
Sibiu – Mediaș – Daneș – Criș (93 km)
Sighișoara – Daneș – Criș (18 km)
alexandracristian.ro