11.3 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Cetatea de Scaun a Sucevei

Cele mai citite

Cetatea de Scaun a Sucevei este un obiectiv turistic important din Bucovina și un loc care merită vizitat, mai ales dacă ajungeți în zonă. Sunt suficiente două ore pentru a putea explora cetatea în tihnă, dar și pentru a poposi într-unul din punctele de panorama asupra orașului.  Deși nu mă aflam la prima vizită în Suceava, a fost pentru prima dată când am reușit să vizitez importantul ansamblu fortificat. Am ajuns în oras înainte de apusul soarelui și mi-am petrecut seara dincolo de zidurile vechii cetăți. Am avut parte de o incursiune în istorie, am aflat informații pe care nu le cunoșteam sau pe care le-am studiat în urmă cu multi ani și am petrecut momente de relaxare într-o atmosferă magică. Când am ajuns eu, cetatea era prea puțin populată, probabil pentru că nu era o zi de weekend, așa că am avut ocazia să mă plimb nestigherită prin curtea perfect îngrijită dar și prin încăperile amenajate.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din Suceava în 2015 iar un an mai târziu, a fost amenajată în interiorul acesteia o expoziție permanentă care prezintă turiștilor colecții de arme, blazoane și tezaurul Moldovei. În interior, pasionații de istorie pot afla informații legate de trecutul cetății într-un mod inedit, prin intermediul sistemelor multimedia și al proiecțiilor video. Astăzi, cetatea este alcătuita din patru obiective importante: Fortul Mușatin, incinta exterioară, zidul de contraescarpă și șanțul de apărare.
Cetatea de Scaun a Sucevei a făcut parte din sistemul de fortificații al Moldovei împotriva atacurilor otomane. Aceasta a fost ridicată în secolul al XIV-lea de către Petru Mușat, pe un platou situat la 70 m deasupra luncii Sucevei. Ulterior, aceasta a fost fortificată de către Ștefan cel Mare și doua secole mai târziu, distrusă de către Dumitrașcu Cantacuzino.


Petru I Mușat a mutat capitala Principatului Moldovei de la Siret la Suceava, în anul 1388. Aici, și-a construit reședința, un castel fortificat cu ziduri groase, turnuri și sanțuri de apărare. În interiorul zidurilor au fost realizate mai multe încăperi, o biserică și o închisoare.
Mai apoi, în vremea lui Ștefan cel Mare, care a înțeles importanța construirii fortificațiilor cu rol de apărare, cetatea a trecut prin doua etape de reconstrucție. În timpul voievodatului lui Ștefan au fost construite mănăstiri fortificate iar cetățile existente au fost întărite. Așadar, acesta a adăugat cetății din Suceava înca un zid, a mutat intrarea pe latura de nord-est și a lărgit șanțul de aparare.
Biletul de intrare în cetate cu posibilitatea de a participa la videoproiecția nocturnă: 12 lei/adulți și 3 lei pentru copii, studenți și elevi.
Program de vizitare: luni – închis, marți-duminică – între orele 10:00 – 21:00. Casa de bilete se închide la ora 20:00.
Videoproiecția se derulează în fiecare seara și constă în redarea pe zidurile exterioare și interioare ale cetății a unor imagini alb-negru cu sunete, ilustrând momente din istoria cetății.

Acasa


 

Publicitate
Ultimele știri

Pr. Constantin Necula. Sâmbăta Mare: „Bucurați-vă!” (Matei 28, 1-20)

Sâmbăta Mare. Liturghia începe cu preoții înveșmântați în culoare închisă, chiar roșie, amintind de hlamida batjocorii lui Hristos. Poate...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect