-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Mănăstirea și Cetatea Colț

Cele mai citite

Cetatea Colț a fost ridicată în secolul al XIV-lea de către familia cneziala de Râu de Mori, Cândea, una dintre cele mai bogate familii nobiliare din Țara Hațegului. Cnejii Cândea au trecut la religia catolica iar numele lor, odată cu maghiarizarea acestora, a devenit Kendeffy.
Insă misticismul și notorietatea cetății Colț provine de la Jules Verne și a sa lucrare “Castelul din Carpați”, a cărei sursă de inspirație ar fi fost chiar această cetate cocoțată în vârf de munte. Nu se știe cu exactitate dacă Jules Verne a vizitat aceste meleaguri sau doar a aflat despre cetate însă exista o ipoteză conform căreia, scriitorul ar fi avut o relație cu Luiza Muller din Homorod și la îndemnul acesteia ar fi vizitat câteva locuri din România, inclusiv cetatea Colț.
Cetatea a fost construită cu rol de apărare, cu ziduri groase și turnuri. Amplasată în vârful unei stânci, cu plan neregulat datorită amplasării, fortificația Cândeștilor a fost cea mai puternică cetate cneziala din Transilvania. Astăzi, ea este doar o ruină, cu ziduri prăbușite însă așezarea în mijlocul naturii și istoria acesteia, m-au cucerit.
Drumul de acces până la cetate se face pe o potecă de munte, din păcate nemarcată. Durata traseului este de aproximativ 20 minute însă trebuie să aveti grijă deoarece șansele să vă rătăciti sunt extrem de mari. Poteca de fapt se pierde la un moment dat prin pădure și doar intuiția și norocul vă mai pot ajuta să ajungeți la destinație. Din păcate, mulți turiști care sosesc aici sunt descumpăniți de faptul că trebuie să se aventureze prin pădure, fără indicatoare și preferă să o admire de la baza stâncii.


Oricum, pitorescul locului și imaginea idilică cu Cetatea Colț, cocoțată în vârf de stâncă, merită drumul până aici.
La poalele stâncii, familia Cândea a construit în aceeași perioadă cu cetatea și o mănăstire, mai exact între anii 1310-1315, fiind printre primele mănăstiri atestate în România. Sub influența mănăstirii Prislop, a funcționat aici o sihăstrie, până în secolul al XVII-lea, când călugarii au fost alungați de către calviniști. A fost o bună perioadă lăsată în paragina iar din anul 1995, un alt grup de călugări se stabilește aici.
Micuța biserică a fost construită din piatră, cu contraforturi, altar și naos iar pe pereții acesteia încă se mai văd urmele vechilor picturi, realizate în 1350 de către Ștefan, cel care a decorat și Biserica din piatră de la Densuș.
Cetatea și mănăstirea se găsesc în satul Șușeni, la 3 km de Râu de Mori din județul Hunedoara.

Acasa

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect