3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Stațiunea Sovata și Lacul Ursu

Cele mai citite

Sovata este unul din locurile mele preferate din România, o destinație pe care o vizitez de cel puțin 3 ori pe an, pentru peisajele încântătoare dar mai ales pentru atmosfera de stațiune și senzația de vacanță pe care mi-o oferă. Am vizitat Sovata în toate anotimpurile, vara când lacul Ursu este principalul punct de atracție iar străzile sunt înțesate de oameni aflați la tratament sau relaxare, toamna când peisajul este cel mai frumos iar natura poartă haine colorate, iarna când totul pare amorțit iar puținii turiști ajunși aici se plimbă în liniște pe aleile construite prin pădure și primăvara când natura învie, păsarile cântă în voie iar soarele începe să încălzească pământul și întreaga zonă parca se trezește la viață. Am avut ocazia să descopăr cu ochii mei cât de mult s-a schimbat în bine acest loc de-a lungul anilor și mă bucur sa aflu că în România încă mai sunt stațiuni în care se investește pentru dezvoltare durabilă. Dealurile împădurite, aleile amenajate de jur împrejurul lacurilor, traseele prin pădure, restaurantele și hotelurile cu baze de tratament, oferă numeroase opțiuni pentru petrecerea unui week-end reușit sau de ce nu, a unui sejur cu odihnă și relaxare, dar mai ales cu tratamente pentru diverse afecțiuni.


Sovata, este o stațiune balneară amplasată la poalele Munților Gurghiu, la 60 km de Târgu Mureș și 144 km de Sibiu, recunoscută la nivel european încă din anul 1850. Lacurile de aici au efecte terapeutice, dintre ele cel mai cunoscut fiind Lacul Ursu, amplasat în centrul stațiunii.
Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume, atât ca suprafață cât și ca adâncime și singurul de acest fel din Europa. Pe timp de vară devine extrem de populat de turiștii care se îmbăiază în el, pentru răcorire sau în scop curativ. Lacul s-a format în anul 1875 prin prăbușirea terenului, formându-se pe un munte de sare de 3 km adâncime. Deși mai exista și alte lacuri de acest gen, lacul Ursu este unic și datorită faptului că prezintă cel mai pronunțat efect de heliotermie.
 
Ce înseamnă acest fenomen de fapt? Deasupra apei sărate există un strat de apă dulce provenită din precipitații, strat care nu se amestecă cu apa sărată, acționând ca un izolator termic și făcând ca temperatura apei să se mențină caldă.
În Sovata sunt în total 6 lacuri cu ape sărate: Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei, Șerpilor, unele dintre ele fiind folosite pe timpul verii ca ștranduri.
Se cunoaște faptul că apele lacurilor din stațiune precum și nămolul din ele au efecte tămăduitoare. Afecțiunile care se pot trata la Sovata sunt: boli ginecologice, afecțiuni degenerative, inflamatorii, reumatismale, afecțiuni ale sistemului nervos, tulburări endocrine, boli cardiovasculare. Tratamentele includ băi calde în cadă sau bazin, cu apă din lacuri, împachetări cu namol, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, saună, gimnastică medicală.
Pentru cei care își doresc să petreacă mai mult timp în zonă, la 16 km de Sovata este Salina Praid. Baza de agrement din salină este amenajată la o adâncime de 120 m, aici regăsindu-se terenuri de joacă pentru copii, spații de creație și agrement, o cafenea și o farmacie cu produse naturiste. Microclimatul salinei este benefic în anumite probleme de sănătate.
Traseul pe care îl urmez de fiecare dată este: Sibiu-Mediaș-Sighișoara-pe direcția Mureș, în Bălăușeri, se face dreapta către Sovata (144 km).
www.alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect