3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian. Transalpina, cea mai înaltă șosea din România

Cele mai citite

Transalpina este una dintre destinațiile mele preferate pentru petrecerea weekend-urilor, mai ales în zilele toride de vară când este o adevarată binecuvântare să petreci câteva clipe în răcoarea resimțită la peste 2000 m. Cea mai înalta soșea din România, Transalpina, oferă peisaje spectaculoase de care nu ai cum să nu te îndrăgostești, cu drumuri care șerpuiesc printre munți, prăpăstii abrupte și stânci care se înalță către cer. Dacă ai noroc să prinzi vreme senină, de acolo, dintre nori, ți se dezvăluie spectacolul naturii care a făcut ca această zonă să fie plasata în topul celor mai frumoase drumuri din România.
Întreg traseul este ireal de frumos însă peisajele care te lasă fără răsuflare se găsesc pe bucata cuprinsă între Obârșia Lotrului și Rânca. Totuși, o oprire la Oașa este de neratat mai ales că o plimbare pe malul lacului este superbă în orice anotimp, indiferent că este vară sau iarnă. În majoritatea timpului, drumul până la Oașa este deschis, chiar dacă porțiunile situate la altitudini mai mari din soșea se închid odată cu începerea sezonului de iarnă, fiind ipracticabile datorită zăpezii.
Transalpina, denumită și “Drumul Regelui” este șoseaua din Munții Parâng care face legătura între Transilvania și Oltenia.
Șoseaua ar fi fost inițial construită de către localnici, în secolul al XVIII-lea iar drumul, denumit „Poteca Dracului” ar fost folosit încă din vechi timpuri de către ciobanii din Mărginimea Sibiului care vroiau să treacă cu turmele de oi în Oltenia.
În anul 1930 au început o serie de lucrări pentru pietruirea drumului, acesta fiind inaugurat de către regele Carol al II-lea în anul 1938, la Poiana Sibiului.
Asfaltarea parțială a șoselei Transalpina a început în anul 2009, când s-a realizat traseul Sebeș-Oașa și Rânca-Novaci. În anul 2015 a fost deschisă publicului și cea mai spectaculoasă zonă, Obârșia Lotrului-Rânca, 30 de km de șosea, la peste 2000 m altitudine.
Drumul este situat la o altitudine mai mare decat Transfagarasanul, punctul cel mai înalt fiind în Pasul Urdele, la 2145 m. Cele doua drumuri reprezentative pentru tara noastră sunt asemănătoare dar în acelasi timp, complet diferite.  Ambele oferă experiențe inedite vizitatorilor și momente memorabile în mijolcul naturii.
Toată Transalpina este fantastică și deși am străbătut traseul în nenumărate rânduri, încă nu m-am săturat să ma minunez de frumusețea locului. Fiecare anotimp îmbracă împrejurimile în vesminte diferite, dar la fel de încântătoare.
Traseul pe care l-am urmat: Sibiu-Sebeș-Petrești-Săsciori-Căpâlna-Șugag-Oașa-Obârșia Lotrului-Rânca-Novaci și am ieșit la Baia de Fier, județul Gorj cu o scurtă oprire la Peștera Muierii și înapoi către casă – Vâlcea-Sibiu.
După Novaci, traseul se poate continua cu vizitarea următoarelor:

  • Targ Jiu (la 45 km), unde se poate admira Ansamblul Monumental Constantin Brâncuș, cu Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, Poarta Sărutului.
  • Peștera Muierilor de la Baia de Fier (la 8,6 km)
  • Peștera Polovragi (la 15 km)
  • Mănăstirea Polovragi (la 15 km)

În zonă, pasionații de schi vor găsi domeniul schiabil Transalpina cu: Domeniu ski Vidra, Șureanu și Rânca.
alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Ilie Bolojan este noul președinte al PNL și anunță că partidul o va susține, “fără niciun fel de negociere”, pe Elena Lasconi

Ilie Bolojan este noul președinte interminar al PN și a anunțat că partidul o va susține, “fără niciun fel...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect