7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin Romania de Alexandra Cristian. Mălâncrav, un sat de poveste

Cele mai citite

Mălâncrav este un sat cu poveste, un loc care merită descoperit de către cei pasionați de istorie și de frumos. Aici, în vechiul sat săsesc timpul pare ca s-a oprit în loc. Biserica fortificată, conacul, livada de meri, casele și străzile sunt atracții pe care cei care ajung în zonă, nu trebuie să le rateze. O incursiune pe ulițele satului și momentele de contemplare în curtea conacului Apafi, m-au făcut să mă îndrăgostesc de acest sat numit Mălâncrav.


Atestat documentar în anul 1305, Mălâncrav a trecut în anul 1340 în proprietatea familiei Apafi iar astăzi este satul care găzduiește cea mai mare comunitate de sași din Transilvania.
Biserica fortificată a fost ridicată în secolul al XIV-lea, la ordinul lui Apafi, pe locul unei vechi bazilici romanice. Comunitatea evanghelică din Mălâncrav numără astăzi aproximativ 150 de enoriași, satul având în total 1100 de locuitori.
Pe dealul de deasupra satului, exact lângă biserică, se găseste conacul Apafi, cu o vechime de peste 600 ani. De aici, cadrul pare desprins din povești. Tabloul în care este înrămat conacul, cu livada de meri și curtea îngrijită, cu băncile din grădinița cu pomi aranjați în cerc dar mai ales cu o priveliște de vis asupra satului, este perfect.
Clădirea nobiliară a fost ridicată de familia al cărui nume îl poartă, în secolul al XV-lea. În timp, conacul și-a schimbat înfățișarea, trecând din proprietatea familiei Apafi la cea Bethlen, apoi Haller. În anul 1920, construcția a ajuns în posesia comunității săsești și ulterior a fost transformată în cămin cultural. În anul 1949, conacul Apafi a fost confiscat de comuniști.
Fundația Mihai Eminescu Trust a preluat conacul în anul 2000, l-a restaurat vreme de 5 ani și l-a transformat în casă de oaspeți. Restaurarea acestuia s-a facut ca la carte, fiind premiată cu distincția “Europa Nostra”. Pentru a reda cât mai bine imaginea de odinioară, în procesul de recondiționare s-au folosit documente din arhive, poze vechi și alte informații primite de la săteni.
Fundația s-a ocupat și de restaurarea bisericilor din sat, a caselor și a construit un cuptor de țiglă. În Mălâncrav există o tradiție veche de cultivare a merelor, iar fundația Mihai Eminescu Trust a preluat în anul 2002 livada din jurul conacului și a transformat-o în scopul certificării ecologice. Astăzi, aici există o fabrică unde se produce suc de mere bio, fără aditivi, conservanți sau zahăr.
Satul Mălâncrav este amplasat în județul Sibiu, comuna Laslea, la aproximativ 100 km de Sibiu și la 15 km distanță de Drumul Național Mediaș – Sighișoara.
alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de președinte al PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al partidului.„Dragi români, vă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect