În penultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, sunt programate conferințe, ateliere, prezentări de carte, spectacole indoor și outdoor.
În agenda de astăzi a FITS se află și „Carnavalul”, după I. L. Caragiale, care se joacă la Fabrica de Cultură de la ora 15. Spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în regia lui Alexa Visarion, îi are în distribuție pe Anatol Durbală (Nae Girimea, frizer și subfirurg), Ion Mocanu (Iancu Pampon), Petru Hadârcă (Mache Răzăchescu, ce-i mai zice și Crăcănel), Ghenadie Gâlcă (Un catindat de la percepție), Iurie Focșa (Iordache, calfă la Girimea), Ana Tkacenko (Mița Baston), Olesea Sveclă/Cornelia Maros-Suveică (Didina Mazu), Angela Ciobanu (Un Ipistat), Nicolae Ghereg (Nenea Anghelache), Angela Ciobanu (Veta), Valentin Zorilă (Lache), Mihai Zubcu (Costică), Dan Melnic (Un chelner), Cornelia Maros-Suveică/Olesea Sveclă (O mască), Ecaterina Mardari (Râsu-Plânsu), Vadim Buinovschi (Un viorist), Draga Dumitrița Drumi-Focșa (Bobocica) și pe Doriana Zubcu Marginean (Caliopi).
„Această farsă complexă se desfășoară în București, pe vremea Carnavalului. Narațiunea urmărește intrigile romantice dintre personaje aparținând păturilor sociale de mijloc. Mai multe cupluri se înșală reciproc. La prima montare, în anii 1870, piesa s-a jucat doar de două ori, fiind considerată violentă și brutală. Carnavalul nostru – cel de toate zilele, versiune scenică 2018 după opera lui I.L. Caragiale își trimite măștile cu energia disperării în intersecția ultimilor trei secole. Răspântie neliniștitoare unde totul se maculează, se degradează frenetic, cade în deriziune… Trădăm plângând, râdem trădând”, este descrierea spectacolului.
La aceeași oră, la Librăria „Habitus”, Octavian Saiu se va afla în dialog cu Stan Lai, care va primi o stea pe Aleea Celebrităților, de la ora 18.
Părintele Constantin Necula va susține astăzi, de la ora 16, conferința „Arta de a dărui – De la Dumnezeu către om”, un eveniment ce propune o abordare asupra istoriei Teatrului Sibian pornind de la pretextul unui om-personaj, HP Petrescu.
Tot la ora 16, la Teatrul Național „Radu Stanca” se pune în scenă „Dama cu camelii”, la Biserica Franciscană se prezintă „Familia Bach – darul muzicii”, iar la „Habitus” un film în regia lui Stan Lai.
La Redal Expo, se va spune „Trăiește clipa”, în pași de dans, aduși de Théâtre de Suresnes, iar la intrarea în Grădina Zoologică va debura „Un tramvai numit Popescu”. Totodată, la Teatrul „Gong” se va juca „Ursul”, spectacol al chinezilor de la Zhu Zhiyu.
Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” va găzdui, de la ora 17, un concert coral, iar Biserica Reformată Calvină spectacolul de muzică „Gospel”.
Șase nume noi pe Aleea Celebrităților
La ora 18, Aleea Celebrităților se va îmbogăți cu șase nume noi. Astfel, vor primi stele Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, și Michael Thalheimer – regizor. Evenimentul va fi urmat de Gala Celebrităților, la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu.
Tot la ora 18, în Piața Habermann, publicul va vedea „O fântână buclucașă”, al Campi Qui Pugui din Spania.
„A sosit ziua dezvelirii unei noi fântâni în centrul orașului! Bronz, apă, lumini și câteva statui speciale care ar trebui să stea nemișcate. Un spectacol non verbal, în care comedia nebună se împletește cu inocența pură. Realism și suprarealism, frumusețe, mișcare, surprize și multă distracție. Bine ați venit la ceremonia specială de punere în funcțiune a fântânii, deși nu se știe cât va funcționa. Spectacolul non-verbal „O fântână buclucașă” este o comedie spumoasă și zgomotoasă pentru toate vârstele. Inspirat din fântâna Manneken Pis din Bruxelles, acesta conține trei reproduceri după faimoasa sculptură belgiană. Cele trei personaje sunt blocate în fântâna care într-adevăr funcționează. Spectacolul este rezultatul unui proiect multidisciplinar, ce îmbină limbajul familiar și delicat cu varii mijloace de expresie, precum măști și teatru fizic”, este descrierea spectacolului.
La CAVAS, se va juca „Hamlet it be”, la Academia Forțelor Terestre se vor pune în scenă „Poveștile lui John Cage”, la Teatrul „Gong” se va juca „Sufletul labirintului”, iar la Centrul Cultural „Ion Besoiu” spectacolul de la Batsheva Dance Company, „Venezuela”.
Spectacole stradale
Spectacolele stradale, pe Nicolae Bălcescu, vor debuta la ora 18.15, cu „O fanfară în pas alergător”. Fanfara dei Bersaglieri a fost înființată în 1932 în Italia. Însemnele acestei fanfare sunt dedicate lui Carlo Valotti, care a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat pentru curaj.
„Drumul lui Făt-Frumos – Poveștile românilor” se va vedea apoi în Piața Habermann, dartorită Fundației „Abracadabra” și Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS. Spectacolul, în regia lui Marian Râlea, prezintă un traseu teatral în care jocul se îmbină cu bucuria.
Ora 18.30 va veni cu „Peer Gynt”, la Fabrica de Cultură, iar la ora 19 în centrul orașului va reveni „Carnaval în Festival”.
„Tradiția ritmurilor bretone” se vor putea vedea, din nou, pe Bălcescu, de la ora 19.45, iar la ora 20 vom vedea că „Dragostea nu se măsoară cu centimetrul”, în Piața Habermann. Spectacolul aparține unei companii din Spania și promite râsete, emoții și… iubire.
Printre spectacolele outdoor de astăzi se numără „Vals”, în Piața Mică, un eveniment în regia lui Renzo Vescovi din Italia, „Cameleonii” aduși din Germania și „DUNDU, păpușa uriașă”.
Programul complet al evenimentelor este disponibil pe www.sibfest.ro.
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), deschisă zilnic, în intervalul orar 10 – 20.