La Cărpiniş, în data de 7 septembrie va avea loc prima ediţie a „Fiilor satului”,prilej de reîntâlnire a cărpinişenilor plecaţi de mult în alte locuri din ţară sau din străinătate. În tot acest timp, ca în multe sate din România, şi cărpinişenii s-au „aşezat” în oraşe precum Sibiu, Sebeş, Timişoara, Alba Iulia sau chiar în localități din Spania, Italia sau Germania.
Organizatorii au pregătit însă un eveniment special dedicat tuturor cărpinişenilor. Reuniunea va cuprinde o serie de
activităţi printre care un program religios, discursuri ale sătenilor, o depunere a coroanelor la monumentul eroilor, plus o masă festivă, un program artistic şi o seară distractivă la Căminul Cultural. Cărpinişul este renumit pentru producţia viticolă. De-a lungul timpului, satul a fost foarte căutat de amatorii de vin. În cea mai prosperă perioadă a sa, se organizau licitaţii ale proprietarilor de vin cu un an înainte.
Deşi se găseşte actualmente în judeţul Alba, în comuna Gârbova, Cărpinişul este ultimul sat din Mărginimea Sibiului, şi îşi cheamă fiii acasă parte pentru mult timp din județul Sibiu, fiind situat în Mărginimea Sibiului.
Prima atestare documentară a satului este în anul 1532, sub numele de Kerppenyes. Conform unor descoperiri din ultimii 30 de ani, publicate în Repertoriul Arheologic, cărpinişenii sunt descendenţii locuitorilor din Sacidava, periodă care ajunge până în neolitic, acum 6000 de ani. Apoi, cei din Sacidava au fost continuaţi de populaţia din Alba Ecclesia, Părâul Capelei, Satul Nou şi apoi, Cărpiniş.