2.4 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Carte pentru iubitorii de animale, lansată la Biblioteca Județeană ASTRA

Cele mai citite

O carte dedicată iubitorilor de animale va fi lansată joi, 27 octombrie, în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Editura Humanitas propune o întâlnire cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a asociației româno-italiene „Save the Dogs and Other Animals”. Cartea sa, „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience”, a fost publicată recent în colecția „Memorii/Jurnale”, în traducerea Lilianei Nechita.

Cartea relevă povești personale, ce transmit efortul de a porni de la zero un ONG și programe pentru sterilizarea și adopția câinilor abandonați
La evenimentul ce va debuta la ora 18 vor participa, alături de autoare, Andreea Roseti și Georgiana Pop (Asociația „Animal Life” Sibiu) și Bogdan Brylynski.
„Dacă mă gândesc la acești 20 de ani petrecuți în România, îmi vin în minte cele 41.000 de animale sterilizate și suferința pe care am evitat‑o, iar imaginea celor peste 8.000 de câini adoptați în casele din Europa mă liniștește. Dar Save the Dogs a schimbat și viața celor care lucrează pentru asociație; a cetățenilor europeni care au primit un câine de la noi, vindecându‑se uneori de vreo boală sau de depresie; a sutelor de copii care vizitează centrul Urme de bucurie – în fiecare an le arătăm că animalele sunt tovarăși de drum, cu o mulțime de calități. A schimbat și viața multor români, care consideră oaza noastră un adevărat miracol. Lor aș vrea să le spun că luptele pentru o Românie mai dreaptă și mai echilibrată sunt și ale mele; chiar dacă văd lucrurile prin prisma drepturilor animalelor și a muncii la Save the Dogs, inima mea bate la unison cu inimile românilor care luptă să construiască o țară mai bună. Sper ca bătăile inimii mele să ajungă până la voi, dragi cititori“, este mesajul Sarei Turetta.
Potrivit Lilianei Nechita, cea care a tradus volumul, cartea Sarei este despre curajul de a schimba lumea, despre lupta ei cu un sistem corupt și cu indiferența oamenilor. „Într-un fel, m-a durut să văd că a deschis cutia Pandorei, de parcă acea parte urâtă ar trebui acoperită la nesfârșit. Dar știu că ne vom face bine numai dacă ne vom da seama că suntem bolnavi. Această carte e un bisturiu, taie în carnea vie a ideii că suntem grozavi și ne arată așa cum suntem, prea des nepăsători față de copii, bătrâni și animale. Este o lecție despre speranță și despre cum să nu cedezi atunci când crezi că totul e împotriva ta. Despre dorința de a lăsa urme. De fericire, desigur“, a spus Liliana Nechita.

Cine este Sara Turetta


Sara Turetta este originară din Vercelii și și-a petrecut primii șapte ani din viață între Belgia și Olanda. În 1980, s-a întors împreună cu familia în Italia, unde a urmat liceul clasic și și-a finalizat studiile la Universitatea Catolică din Milano, Facultatea de Litere Moderne–Comunicare Socială. După mai multe experiențe de voluntariat cu bătrâni și persoane cu dizabilități, în jurul vârstei de 20 de ani, a început să se implice în activitatea unui adăpost pentru câini, dedicându-se animalelor abandonate. După terminarea facultății, a început să lucreze în domeniul comunicării și în 2000 s-a angajat la agenția internațională de publicitate Saatchi & Saatchi.
În 2001, când masacrarea câinilor fără stăpân din România șochează opinia publică, Sara a plecat la București pentru a duce ajutoare, urmând exemplul lui Brigitte Bardot. În anul următor, și-a dat demisia de la Saatchi și s-a mutat la Cernavodă, un oraș al cărui primar a acceptat să oprească uciderea câinilor. A locuit acolo timp de patru ani, iar din 2006 până în 2017 a făcit lunar naveta Italia–România, coordonând acest proiect.
În 2005, a fondat „Save the Dogs and other Animals” Italia și în 2006 a deschis un sediu la Milano, care se ocupă de strângerea de fonduri și comunicare. Astăzi, asociația sa adună circa 1,7 milioane de euro anual și are circa 60 de colaboratori în Italia și România, pe lângă diferiți parteneri internaționali și mii de donatori. În 2017, a inaugurat cea mai mare clinică veterinară din România, realizată în interiorul centrului „Urme de bucurie“, unde Save the Dogs primește sute de animale abandonate. Spitalul și adăposturile sunt o construcţie unică în Europa de Est. În 2012, președintele Italiei i-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului Stela Italiei. Sara a primit numeroase premii, printre care, tot în 2012, premiul Wangari Maathai al asociației La Sud, premiul Christian Marsh al organizației britanice WSPA, premiul Jeanne Marching al asociației britanice The Jeanne Marching Trust în 2016, premiul Clarissa Baldwin al organizației britanice Dogs Trust în 2017 şi premiul Margherita d’Argento în 2022.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Christine Lagarde cere ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și PayPal

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, Visa, Mastercard și PayPal, firme deținuțe de companii Americane sau chineze.Președinta Băncii Centrale...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect