Muzeul ASTRA va transforma Casa Artelor din Piața Mică într-un hub creativ. Proiectul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale” a fost lansat oficial, joi, în prezența inițiatorilor, reprezentanților Ministerului Culturii, Guvernului și Consiliului Județean Sibiu.
„Este o zi istorică pentru Muzeul ASTRA, pot să spun că e o zi istorică pentru România. Din acest moment, lansăm, oficial, proiectul de restaurare și de revitalizare a Casei Artelor, care va deveni Centrul de activități și resurse regionale. Acest proiect va reeșapa, cumva, misiunea instituțiilor de cultură din România, care activează în zona patrimoniului cultural. Noi, instituțiile de cultură, trebuie să devenim suport pentru autoritate. Trebuie să ne asumăm o altă misiune, specifică secolului XXI, trebuie să ne pliem mult mai mult pe nevoile comunității și să dezvoltăm programe care valorizează turismul cultural din România din perspectiva patrimoniului material și imaterial”, a precizat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA.
Proiect de peste două milioane de euro
Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemena, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La primul etaj al clădirii vor fi trei spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale, iar la mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului „RO-CULTURA”, fiind implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.
„CNM ASTRA reușește să ne surprindă de fiecare dată când își propune să facă ceva. Astăzi, ne deschide o cale spre a ne arăta că muzeele pot fi și altfel, că pot fi muzee în care nu pătrunzi doar ca să vezi prezentate niște piese cu vechime, într-un mod strălucitor în lumina reflectoarelor, ci poți pătrunde într-un muzeu în care exponatele pot fi atinse, în care poți participa tu la crearea acelor exponate, să poți să le cumperi, un muzeu în care trecutul, prezentul și viitorul se întâlnesc, un muzeu în care se face acel transfer de cunoștințe între generații, un muzeu în care pătrunzi în ceea ce înseamnă activitatea meșteșugarilor din satul românesc”, a spus Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Ministerul Culturii a fost reprezentat la evenimentul de la Sibiu de Lorena Popescu, care a citit mesajul ministrului Bogdan Gheorghiu. „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor înseamnă păstrarea, în condiții foarte bune, a moștenirii culturale, dar și adaptarea la cerințele publicului, la realitatea socială. Este momentul să regândim desfășurarea activităților culturale într-un mod cu totul nou, modern, inspirat din activitatea muzeelor de succes”, arată, printre altele, ministrul Culturii.
De asemenea, Andreea Ciortea, din partea Future Capital, a precizat că „E timpul să vorbim despre o virtuozitate a meșteșugului tradițional și a celui contemporan. Casa Artelor o să găzduiască, în viitorul apropiat, un centru de evaluare și certificare a competențelor. Vrem să salvăm satul românesc!”.