În fiecare an, în 28 decembrie, junii din Mărginimea Sibiului îşi etalează cu mândrie costumele populare și jocurile localităților din care provin, la Săliște, în centrul orașului. Anul acesta, la întâlnirea cetelor de juni au fost 14 sate din județul Sibiu.
Din Mărginimea Sibiului fac parte și localități din alte județe limitrofe, astfel că junii au strigat împreună „De la Boiţa pân’n la Jina, din Săliște-n Vaideieni, Mărginenii sunt tot una, în port, cânt și obicei”.
Evenimentul de la Săliște a început sâmbătă la ora 12, cu parada portului popular, în cadrul căreia fiecare localitate și-a prezentat costumele împodobite după obicei și cântecele specifice.
Apoi, tinerii au prezentat în piața centrală din Săliște colindul și tradițiile străbune moștenite de la înaintașii lor și au transmis urările specifice sfintelor sărbători.
„Prin acest eveniment, devenit o tradiție, se propune păstrarea identității noastre culturale și valorizarea portului, jocului și cântecului popular de pe aceste meleaguri”, arată autoritățile locale.
La Întâlnirea Cetelor de Juni de la Săliște au fost prezente oficialități județene și locale, primarii din satele reprezentate, preoți și numeroși credincioși veniți să vadă tinerii care duc mai departe tradițiile sătești din perioada Crăciunului. Printre cei prezenți s-au numărat președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, subprefectul Rareș Macrea, primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu, și protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian.
Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar i-a felicitat pe tineri pentru dragostea lor față de tradițiile sfinte românești și a subliniat importanța păstrării acestor elemente esențiale din identitatea culturală și spirituală.
„Vreau să vă mărturisesc faptul că mă simt foarte onorat să particip la această minunată sărbătoare a dumneavoastră. Am bucuria să descopăr în Mărginimea Sibiului tradiții și obiceiuri frumoase pe care le păstrați cu mult dragoste și cu multă sfințenie și vă felicit pentru aceasta. Trăim niște vremuri în care tradițiile și valorile noastre spirituale sunt lăsate la o parte. Biserica este, însă, factorul de echilibru și locul unde se păstrează aceste valorile spirituale ale acestui neam de sfinți și de eroi. Înaintașii noștri au creat aceste tradiții, le-au păstrat le-au promovat și ni le-au predat nouă atât de frumoase și de luminoase. Astăzi este responsabilitatea noastră să le păstrăm, să le promovăm și să le predăm urmașilor noștri la fel de sfinte, la fel de luminoase și nealterate”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă, potrivit Mitropoliiei Ardealului.
Autoritățile prezente au transmis mesaje de felicitare tinerilor, iar la final toate cetele de juni s-au prins într-o horă a unirii.