2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ciprian Ștefan: Suntem la fel de importanţi ca Teatrul şi ca Biblioteca Naţională

Cele mai citite

În rândul muzeelor din România s-a creat o stare de disconfort. Dacă unele muzee, așa cum sunt cele din capitală, s-au ridicat și amenință că își vor impune punctul de vedere prin diferite manifestări, CNM ASTRA a ales o abordare pașnică, îndemnând la înțelegere și ajutor.
Discuția este dusă pe subiectul salarizării în instituțiile muzeale românești și pe faptul că banii primiți sunt prea puțini comparativ cu importanța meseriei. Ciprian Ștefan, managerul muzeului sibian, spune că deși ar putea să folosească legea în avantajul său, preferă să se bazeze pe înțelegerea celor care ar putea să facă o schimbare în acest sens.
„Da, salariile sunt foarte mici. Iată că aceste rezultate ar trebui să deschidă uşa către factorii de decizie, să înţeleagă că muzeul în secolul XXI nu este doar acel muzeu ca acum 20 de ani, care doar gestionează un patrimoniu, ci în secolul XXI, un muzeu oferă act cultural de calitate. Acest act cultural se reflectă în turism, în numărul de turişti care vin în Sibiu sau care vin în oraşul respectiv, şi cred că asta ar trebui să conteze: care este impactul unui muzeu în dezvoltarea socio-economică a unei comunităţi. Gândiţi-vă ce ar însemna ca în luna iulie, în plin sezon, atât Muzeul Astra, cât şi Muzeul Brukenthal să-şi închidă porţile, pentru diverse lucrări de conservare, că legea ne permite. Nu cred că ar fi potrivit pentru nimeni. Cred că este important să fim remuneraţi pe măsură”, spune Ciprian Ștefan.
În cadrul Muzeului ASTRA, un salariu pe studii medii începe de la 1.553 de lei încadrarea şi se termină la 2.584 de lei (salariul brut) iar pe studii superioare începe la 1.553 şi se termină undeva la 5.000 – 6.000 de lei, tot încadrarea. Ciprian Ștefan, managerul muzeului sibian, spune că angajații săi ar trebui să primească mai mulți bani și că demersul pe care îl face este pentru ei și nu pentru beneficiul propriu.
„Nu vorbesc de mine, cu funcţie de conducere. Vorbesc în special de colegii cu funcţiile de execuţie, care trudesc pentru patrimoniu, în condiţii bune de lucru, nu ne putem plânge, dar recompensa financiară nu este pe măsură. Ar trebui ca toţi cei cu putere de decizie să ţină cont şi să plece urechea la doleanţele noastre, pentru că nu sunt ieşite din comun, şi mai mult decât atât, cred că este momentul ca muzeele din România, toate muzeele, să fie puse pe aceeaşi linie cu celelalte instituţii de spectacole, cu Biblioteca Naţională, cu celelalte instituţii care, conform draftului legii salarizării, se află undeva mai sus poziţionate. Suntem la fel de importanţi ca Teatrul şi ca Biblioteca Naţională, şi ca orice altă instituţie naţională, dacă nu chiar mai importanţi pe anumite domenii”, a concluzionat managerul.
Muzeul ASTRA, cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, a fost inaugurat în 19 august 1905. În perioada de după unire (1918-1919), muzeul a cunoscut o dezvoltare impetuoasă devenind, după Muzeul Brukenthal, cel mai valoros şi important muzeu al Ardealului.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect