Muzeul Național Brukenthal se remarcă printr-o colecție impresionantă. Din anul 1802, Samuel von Brukenthal pune bazele celui dintâi și celui mai mare muzeu din Europa de sud-est.
În anul 1817, potrivit voinței testamentare a baronului, moștenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal a inaugurat în Palatul Brukenthal primul muzeu public de pe teritoriul de astăzi al României.
Mai apoi la Viena, Albert von Sachsen-Teschen își ceda și el colecțiile, înființând celebra Albertina.
De-a lungul vremii, patrimoniul Muzeului Național Brukenthal s-a îmbogățit, ajungând astăzi să aibă una dintre cele mai variate colecții muzeale din Europa și nu numai: pictură europeană și pictură românească, grafică românească și europeană, numismatică, istorie, artă orientală, textile, manuscrise, incunabule, carte veche, științele naturii, vânătoare, artă contemporană etc.
Muzeul Național Brukenthal este o instituție muzeală importantă în acest domeniu, nu doar pe plan național cât și internațional. Expozițiile dar și cercetarea patrimoniului fac parte din grija zilnică a generațiilor întregi de oameni care au lucrat în cadrul acestei instituții.
Expoziții internaționale
Una dintre cele mai importante activități a Muzeului este participarea acestuia la diferite expoziții internaționale organizate de marile muzee ale lumii.
Colecția muzeului sibian face ca în fiecare an, muzeul să fie invitat de a participa cu o lucrare sau cu mai multe la marile expoziții organizate la Paris, Viena, Budapesta, Roma, Milano, Frankfurt, Roma, etc.
Invitațiile au fost adresate pentru a participa la marile expoziții, ca de pildă istorice, ca cea dedicată Zeului Mithra, a Reformei religioase sau a istoriei lojei masonice sau a celor dedicate marilor artiști ai lumii Botticelli, Tizian, Van Eyck, Albrecht Bouts dar și expozițiile dedicate științelor naturii.
Toate aceste invitații sunt o recunoaștere internațională a patrimoniului cultural pe care România îl deține astăzi în Muzeul Național Brukenthal.
Colaborări expoziționale cu muzee de prestigiu
Muzeul Național Brukenthal a avut cele mai multe colaborări expoziționale cu muzee importante din Europa dintre care menționăm:
🔸The Royal Museum of Mariemont, Belgia
🔹Musée Jacquemart-André, Paris
🔸Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch, Olanda
🔹Österreichische Galerie Belvedere, Winterpalais (Belvedere), Viena
🔸Palazzo della Gran Guardio Verona, Dal Museo di Castelvecchio
🔹Museum voor Schone Kunsten din Ghent, Belgia
🔸Suermondt-Ludwig-Museum, Aachen. Germania
🔹Muzeul Național din Gdańsk, Polonia
🔸Nemzeti Múzeum, Budapesta, Ungaria
🔹Museo della Città di Santa Giulia, Brescia, Italia
🔸Musei Civici in Palazzo Buonaccorsi, Macerata, Italia
🔹Galleria Regionale della Sicilia Palazzo Abatellis, Palermo, Italia
🔸Fondation de ľHermitage (Donation Famille Bugnion), Lausanne, Elveția
🔹Siebenbürgisches Museum Gundelsheim, Germania
🔸Scuderie del Quirinale, Roma, Italia
🔹 Museo del Instituto de Geologia de la UNAM, Ciudad de Mexico, Mexic