Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe Economice din Moldova. Acesta a mărturisit că este onorat să se alăture, prin această distincție, marilor personalități ce contribuie la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni. Evenimentul gesyiv a avut loc ieri, fiind prezidat de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, și în prezența reprezentanților Senatului ASEM și ai facultăților, a unor distinși invitați din mediul academic și cultural și, în calitate de oaspete de onoare, a lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Senatul Academiei de Studii Economice din Moldova a decis acordarea titlului onorific Doctor Honoris Causa lui Constantin Chiriac, prof. univ. dr. habil. al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în semn de recunoaștere publică a parcursului managerial, artistic și academic de excelență, dar și a meritelor deosebite în menținerea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu Academia de Studii Economice din Moldova.
Potrivit reprezentaților Academiei, acordarea distincției nu este deloc întâmplătoare pentru o universitate economică, căci, prin toată activitatea desfășurată, Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin artă, dar și indirect la promovarea afacerilor și atracțiilor turistice românești.
„Actor și artist vizionar, o personalitate marcantă a culturii românești, având la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind președintele Fundației Democrație prin Cultură, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii românești. Pe parcursul anilor, a susținut zeci de recitaluri de poezie în toată lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 2007, obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Profesorul Constantin Chiriac este inițiatorul Catedrei de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere şi Arte, și fondatorul Platformei Doctorale Internaționale în artele spectacolului și al managementului cultural din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Un aspect important al carierei profesorului Constantin Chiriac reprezintă activitatea managerială. Din ianuarie 2000 până în prezent, Domnia Sa deține funcția de Director General al Teatrului Național ”Radu Stanca”. Un rol major îl are domnul Constantin Chiriac în dezvoltarea artei teatrale și familiarizarea publicului larg cu cele mai excepționale reprezentații ale artiștilor din România și lume. Din 1993, cu implicarea și sub conducerea directorului general Constantin Chiriac, a fost lansat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate artelor spectacolului din România și Europa Centrală și de Est. Datorită competenței sale manageriale, artistice și academice, meritele Domnului Constantin Chiriac au fost recunoscute și apreciate la nivel național şi internațional prin acordarea a numeroase distincții, titluri onorifice și diplome”, este parte din „Laudatio”, rostit de conf. univ. dr. Angela Solcan, Şef Departament „Management şi Antreprenoriat”, Facultatea Business şi Administrarea Afacerilor.
Chiriac: „Întâlnirea cu frații artiștii de aici, cu gânditorii, m-a onorat…”
Constantin Chiriac a precizat că este onorat să primească această distincție.
„Sunt onorat să mă alătur, prin titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Academia de Studii Economice a Moldovei, marilor personalități care contribuie, prin activitatea lor neobosită, la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni, sub semnul excelenței. Întâlnirea cu frații artiști de aici, cu gânditorii, cu cei care sunt implicați în tot ceea ce înseamnă cercetarea și educația din Basarabia m-a onorat și sunt convins că proiectele pe care le gândim împreună vor prinde nu numai roade, dar vor da viață viitorului Chișinăului și al României, al relațiilor culturale și economice între cele două maluri de Prut, în dialog cu Europa”, a declarat Constantin Chiriac.
Evenimentul de la Chișinău s-a încheiat cu un recital al Corului „Cantabile” al ASEM.
Astrid Fodor: „Încă un mesaj puternic al înfrățirii prin cultură, între Sibiu și Chișinău”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis, astăzi, la rândul ei, un mesaj prin care îl felicită pe președintele FITS pentru acest titlu.