3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Conversații culturale, întâlniri cu mari coregrafi și dialog artistic, la Bursa de Spectacole de la Sibiu

Cele mai citite

Bursa de Spectacole de la Sibiu a debutat la începutul acestei săptămâni. Evenimentul, aflat la cea de-a XXIII-a ediție, include în program conferințe, ateliere și masterclass-uri, dar și activități de networking formal și informal.
Bursa de Spectacole este, potrivit organizatorilor, o oportunitate ideală pentru a descoperi un laborator artistic inovator, pentru a crea conexiuni și a dezvolta proiecte, fiind și un punct de întâlnire între artiști, producători, impresari, directori de instituții culturale, manageri de festivaluri, reprezentanți ai centrelor culturale din România și întreaga lume, în contextul în care socializarea și relațiile în managementul cultural, diseminarea culturală și informația artistică sunt, astăzi, vitale.
„Acum 22 de ani, am decis să dăm o șansă tinerilor artiști chiar și dacă nu sunt prezenți în spectacole selectate pentru Festival. Aceasta este ideea pentru care există „fringe” la alte festivaluri, dar noi am decis să facem mai mult și de aceea am dezvoltat Bursa de Spectacole, ca un spațiu al dialogului, acest instrument care scoate la lumină ce e mai bun în fiecare. În general, marile burse de spectacole din lume sunt evenimente de sine stătătoare, dar noi am decis să organizăm Bursa odată cu Festivalul, pentru că nu există ofertă culturală mai bogată și mai variată decât la Sibiu în aceste zece zile. Accesul pentru tineri la cultura de înaltă ținută este și motivul construcției și dezvoltării programului nostru de voluntariat, dar și un argument pentru tema acestui an – Arta de a dărui. Întregul program al Bursei, de la Întâlnirile cu Mari Coregrafi până la Speed Networking este gândit sub acest semn al dăruirii,” a explicat Constantin Chiriac, președintele FITS, în deschiderea Bursei de Spectacole de la Sibiu, ediția 2019.
„Festivaluri în dialog” și despre „Capitale Europene ale Culturii”
Bursa include mai multe evenimente, dintre care „Conversații culturale”, cu Noel Witts, „Festivaluri în dialog”, „Capitale Europene ale Culturii”, „Speed networking”, „Întâlniri cu mari coregrafi”, „Coeziune Europeană. Cooperare culturală între Uniunea Europeană și Balcanii de Vest”, „Artele spectacolului și colaborare internațională în Japonia”, „Notes Towards a Festival” și „Arts Live Now: Difuzare globală a artelor spectacolului online”.
De exemplu, „Conversații culturale” constă într-o serie de interviuri pe care Noel Witts, profesor emerit în artele spectacolului la Universitatea Leeds Beckett, le poartă cu artiști și alte personalități din domeniu, participanți în cadrul FITS. Acest eveniment se întâmplă de zece ani, iar conversațiile dintr-un an sunt publicate în următorul an, în cartea „Conversații culturale”. „Astfel, păstrăm frumoasele mărturii, dar și munca personelor selectate – unii faimoși, alții nu, unii sunt artiști, alții manageri – fapt care conferă evenimentului o gamă variată de idei și perspective”, explică organizatorii Bursei de Spectacole de la Sibiu.
Un alt eveniment din agenda Bursei este „Întâlniri cu mari coregrafi”.
În fiecare an, mari coregrafi prezenți la FITS susțin în cadrul bursei masterclass-uri de dans, prin care participanții pot pătrunde în culisele artei. Întâlnirile se defășoară sub îndrumarea Adrianei Bârză – Cârstea, lector univ. dr. la Departamentul de Artă Teatrală din ULBS, membru în Centrul de Studii Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului, coregraf și consilier artistic pentru FITS, secțiunea spectacole de dans.
Anul acesta, masterclass-urile sunt susținute de Noa Wertheim (Vertigo Dance Company), Jesus Carmona (Ballet Flamenco Jesus Carmona) și Silvia Macrea (CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu).
„Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura care se desfășoară pe teritoriul României în domeniul artelor spectacolului, al managementului cultural, al producției de spectacole și impresariatului artistic, oferă contextul de a face cunoscute proiecte artistice și de a stabili parteneriate de valoare prin deschiderea internațională pe care o are”, adaugă organizatorii. Anul acesta este pentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativității artistice din România și Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului.
Bursa de Spectacole de la Sibiu este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, fiind un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partenerul Bursei de Spectacole și al Programului de Voluntariat este Alpha Bank.
Bursa de Spectacole de la Sibiu continuă până pe 22 iunie.
 
FOTO: Grimm, Paul Băilă
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect