5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Coperta unui volum al poetului Mihai Eminescu, croșetată în tehnica lasetei românești

Cele mai citite

Coperta primului volum de poezii tipărit în timpul vieții lui Mihai Eminescu a fost croșetată în tehnica lasetei românești.

Cea care a realizat lucrarea este Chieko Kotegawa din Japonia, ce a făcut parte din grupul „Romanian lace”, condus de Chizuko Shiratori, fondatoarea școlii de dantelă românească în Japonia, decorată cu Meritul Cultural în grad de cavaler, acordat de către președintele Traian Băsescu, în anul 2008, pentru remarcabila activitate de promovare a dantelei românești în Japonia și pentru contribuția adusă la dezvoltarea schimburilor culturale bilaterale Româno-Japoneze.
Potrivit La Blouse Roumaine, comunitate fondată în 2012 și care a readus ia în actualitate, în Japonia există cluburi de doamne pasionate de Romanian Point Lace, așa cum e cunoscută internațional laseta românească.
“Laseta românească este o tehnică de creare a structurii ajurate (dantelă) și realizarea ei necesita mult timp și sârguință. Dantela dată este una volumetrică, se lucrează într-o singură piesă, nu conține noduri, iar fiecare capăt de fir este ascuns cu grijă, astfel încât dantela obținută să posede aspect atât pe față, cât și pe vers. Etimologic, termenul laseta are origini din engleză cu aceeași semnificație lace – dantelă. Lasetele românești, de obicei, sunt inspirate din natură, cum ar fi motivele fitomorfe (flori, plante, copaci, fructe, etc) și, mai puțin zoomorfe (animale, păsări, fluturi, pești, scoici, melci). Rareori se întâlnesc modele de caracter religios care conțin reprezentări de înger, cruci sau stele. Modelele de dantelă creată au fost utilizate la decorarea textilelor ambientale și pentru ornarea vestimentației de sărbătoare”, arată comunitatea pe pagina de Facebook.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect