7.9 C
Sibiu
luni, aprilie 14, 2025

Copii din Sibiu, ucenici ai lui lui Komakiza, fierarul dac

Cele mai citite

Festivalul de la Costești, județul Hunedoara din acest weekend, este o acțiune prin care ies la lumină și se transpun în actualitate obiceiuri și meșteșuguri din lumea fascinantă a dacilor. Într-un loc înconjurat de colinele care adăpostesc ruinele cetăților dacice de la Sarmisegetuza Regia, Blidari și Costești se înșiruie atelierele ,,dacilor” care reconstituie atmosfera de acum 2000 de ani.

Cel care atrage ca un magnet privirile și interesul oamenilor este atelierul de fierărie al lui Emanuel Bezeriță, pe numele său de dac, Komakiza.

Despre Komakiza s-a scris mult. Demn de reținut este faptul că a abandonat orașul și s-a retras în Munții Apuseni, la Craiva Veche, unde și-a construit o casă și un atelier de fierărie. Acolo, în munți, își dedică întregul timp pasiunii sale: fierăria, pe care dorește să o transmită mai departe, creând o punte de legătură între strămoșii daci și generațiile actuale. Tainele fierăriei le-a deprins de la fierari cunoscuți și din informații de pe internet, documentându-se temeinic, până a reușit să execute, cu o mare precizie, o serie de obiecte, prin metodele folosite de daci: lănci, dălți, cuțite, linguri, platoșe, zale. Absolut toate elementele pe care le utilizează în fierărie sunt create după modelele antice.
O parte din ideile pe care le are le împărtășește la festivaluri și, nu întâmplător, sibienii au parte de toată atenția fierarului. George și Eliana sunt ucenicii lui Komakiza. Copiii sunt fascinați de graiul său maramureșean prin care le explică și le arată concret cum se confecționează armele și uneltele dacice. Acesta e un semn că pasiunea lui Emanuel are continuitate. Astfel se creează în mintea lor o imagine a unei lumi care nu s-a pierdut. Nu a pierit, întrucât oameni ca Emanuel Bezeriță sunt atenți permanent să reactualizeze obiceiuri. De pildă, o adolescentă din Sibiu a devenit, pentru câteva ore, ucenica fierarului. Cu o seriozitate și o motivație aprigă, tânăra ,,a dat la foale”, după care și-a confecționat singură un cuțit, sub atenta îndrumare a lui Komakiza. Fericirea de pe chipul ei ilustra mulțumirea că a realizat un lucru rar, un act spiritual care i-a conectat sufletul la cel al străbunilor daci.
 Aceasta este ceea ce-și dorește Emanuel Bezeriță: să transmită copiilor istoria vie a poporului nostru. Iar noi avem certitudinea că reușește pe deplin. Dacii trăiesc prin el și datorită oamenilor ca el. Emanuel Bezeriţă îşi promovează realizările în special pe Facebook, unde are o pagină denumită „Komakiza“. (Sursa Foto: Daniel Guta)
Publicitate
Ultimele știri

Surpriză în sondajul de opinie după prima săptămână de campanie. Cine crește puternic și e pe locul 2

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a publicat cea mai nouă cercetare după prima săptămână de campanie electorală.Potrivit...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect