Două spectacole care să deschidă un dialog despre elevi și școală. Acest lucru își propun reprezentanții Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong”, în ultimul weekend al lunii noiembrie. Instituția culturală prezintă, astfel, două spectacole cu un conținut similar, „Copii răi” și „Amintiri din epoca de școală”, ce culeg povești reale din băncile elevilor și propun adolescenților, părinților și profesorilor teme de reflecție pentru schimbări în educație.
Cele două producții sunt prezentate în cadrul „Platformei de Dialog prin Cultură”, avându-i ca invitați speciali pe actorii Katia Pascariu, Alexandru Potocean și pe regizorul Radu Apostol.
„Copii răi”, la „Gong”
„Copii răi” va fi prezentat sâmbătă, 27 noiembrie, de la ora 18. Spectacolul vorbește despre violență și supunere, despre o fetiță de 11 ani care nu stă „cuminte în banca ei”. Despre imaginația care se pedepsește pentru că îndrăznește să se exprime. Despre reguli și excese care pun la colț libertatea copiilor. Potrivit „Gong”, „Copii răi” este un spectacol despre sistemul de educație din România, despre formele de violență care transformă o pedeapsă aparent banală într-o amenințare colectivă, despre relațiile de putere copii-profesori-părinți. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat celor cu vârsta sub opt ani.
„Amintiri din epoca de școală”, frici și greșeli
Celălalt spectacol, „Amintiri din epoca de școală”, va fi prezentat duminică, 28 noiembrie, de la ora 17. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere. „Amintiri din epoca de școală” este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.
Accesul spectatorilor
Participarea la eveniment este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.
Prețul unui bilet la oricare din reprezentații este de 12 lei, tarif flexibil. Mai multe detalii despre condițiile de modificare a biletelor flexibile, puteți găsi în regulamentul afișat pe teatrulgong.ro.