Artistul și arhitectul Vladimir Păun-Vrapciu a „răbufnit” în izolarea trăită în perioada pandemiei de coronavirus și a creat o expoziție, întrebându-se „Cum am ajuns aici?”. Acesta este titlul expoziției ce va fi vernisată joi, 7 aprilie, de la ora 14, în Sala Multimedia a Casei Albastre din Piața Mare.
Expoziția oglindește complexitatea procesului creativ al artistului Vladimir Păun-Vrapciu. „Constatăm că lucrările sale din ultimii doi ani – în care lumea părea că s-a blocat din cauza pandemiei de coronavirus – exprimă experiența sa proprie; artistul a „răbufnit” în izolarea în care se simțea captiv, neliniștit și preocupat de întrebarea pe care o regăsim în titlul expoziției. O parte dintre lucrări par a fi niște colaje picturale, care reflectă scene care l-au marcat profund, sentimente și resentimente multiple și care, împreună, formează compoziții complexe, pline de simboluri. Din perspectiva privitorului, nu este ușor de descifrat amestecul de trimiteri și mesaje, fără descoperirea unor „chei” și oferirea unor explicații. Cert este că frământările artistului ne provoacă și pe noi privitorii să ne punem cu toții aceeași întrebare „Cum am ajuns [noi] aici?” / ‘Cum s-a ajuns aici?’ Pandemia de coronavirus și pericolul războiului din apropierea noastră demonstrează cât de fragilă este existența ființei umane și că arta este cea care va certifica prezența omului pe pământ”, spune dr. Daniela Dâmboiu, curator al expoziției „Cum am ajuns aici?”.
Alături de aceasta, curatori ai expoziției sunt criticul de artă Doina Mândru și Ion Anghel.
Ca artist plastic, a străbătut până acum un parcurs impresionant, creându-și un drum în lumea galeriilor de artă din țară și străinătate; expoziții personale: „Conexiune în Brahma” (organizată în Buzău, orașul său natal, în 2019, apoi la Muzeul Țăranului Român, București, 2019), „Spațiul” (Muzeul Județan Buzău, 2021; Saphira & Ventura Gallery, New York, 2022; Muzeul Țăranului Român, București, 2022), „Cum am ajuns aici?” (Muzeul Țăranului Român, București, 2020; Muzeul de Artă, Târgoviște, 2021; itinerată acum la noi la Sibiu, după care este invitată la Roma) ș.a.; participări la mai multe expoziții internaționale de renume: la Bienala de la Florența (2019), Salonul Internațional Carrousel du Louvre, Paris (2019), Pavilionul de Artă „Art Safari”, București (2019), Bienala de Artă Contemporană de la Salerno (2020), a 70-a ediție a Bienalei de Desen Contemporan Osten de la Skopje, Macedonia (2020 – unde a fost selectat dintre 250 de artiști care s-au înscris cu 819 lucrări, și în final a fost distins cu „Premiul Osten” 2020; „acest premiu a revenit de-a lungul timpului unor artiști precum Pierre Soulanges, Henry Moore, Oskar Kokoschka ….”), la Bienala de Artă și Design de la Florența (2021, unde a fost premiat cu distincția „the Best Artist”, acordată în parteneriat cu World Association of Visual Arts), Bienala Internaționala de Artă „Adriatica”, Barletta, Italia (2021) ș.a.
Unul dintre proiectele arhitecturale câștigate de artist a fost – în anul 2002/2003 (când era student în ultimul an al Facultății de Arhitectură și Urbanism din București) – pentru un așezământ destinat copiilor defavorizați, proiect organizat de Fundația filantropică OAT FARM (Suceava) și sponsorizat de Prințul Charles, care a fost președintele comisiei de jurizare. Proiectele sale arhitecturale au fost selectate pentru diverse anuale și bienale în ultimii ani (la Bienala Națională de Arhitectură din România 2018, 2021; la secția de Arhitectură a Bienalei din Florența 2022 etc).
Expoziția de la Muzeul Național „Brukenthal” va rămâne deschisă în Casa Albastră până în 28 aprilie.