Dacă sunteți curioși să vedeți Transilvania în mod diferit, atunci trebuie să vizitați cea mai nouă expoziție a Muzeului Național „Brukenthal”, ce va fi deschisă, mâine, în Cabinetul de Cartografie al Palatului din Piața Mare.
„Transilvania altfel. Istorii culturale din Principat” propune publicului o colecție de hărți, cărți și gravuri produse în această regiune sau de foștii locuitori transilvăneni.
În ce sens să privim Transilvania diferit? „Adică altfel față de cum am fost în general învățați să privim Transilvania de multiplele mitologii și pasiuni politice care s-au perindat secole la rând în societate și care continuă să încețoșeze istoria oricum complexă și dificilă a provinciei. Diferit, adică mai aproape de ceea ce ne spun locuitorii regiunii din secolele XVI-XVIII prin producțiile lor culturale. Diferit, adică să recunoaștem mitologii politice acolo unde sunt mitologii și adevăr – atât cât se poate – acolo unde este cazul. Istoria Transilvaniei nu poate fi cuprinsă într-o expoziție. Nu acesta este scopul expunerii acestor bunuri culturale și a anecdotelor extrase din ele. Scopul expoziției este acela de a ne încuraja să privim Transilvania și, odată cu ea, pe noi înșine, măcar parțial diferit față de cum am făcut-o până acum”, au explicat reprezentanții Muzeului „Brukenthal”.
Curatorul expoziției este Alexandru-Ilie Munteanu.
Cei care vor să admire Transilvania diferit o pot face până în 5 decembrie, vizitând expoziția deschisă în Cabinetul de Cartografie al Palatului „Brukenthal” din Piața Mare.