5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cum va fi viitorul teatru din Sibiu?

Cele mai citite

Ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu oferă un cadru ce invită la dezbatere cu privire la viitoarea clădire a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu. Se va discuta nu numai aspectul acesteia ci și funcționalitatea ei, dezvoltarea prin mijloace tehnologice și implicarea comunității în dezvoltarea și realizarea acestui proiect.
de Monika Tompos
Sibiul este printre orașele emblematice atunci când vine vorba despre teatru sau construcția unui teatru. În anul 1788 Martin Hochmeister a construit în Sibiu prima clădire destinată unui teatru, în Turnul Gros, parte din zidul cetății orașului. În anul 1949 teatrul sibian și-a găsit apoi loc în fosta clădire a cinematografului Apollo, clădire care îl găzduiește și astăzi, fiind sediu principal al TNRS. Iar cu numai puțini ani în urmă, cea mai recentă clădire a teatrului din Sibiu a devenit (și) Fabrica de Cultură, o hală industrială, reconfigurată în acest scop. Astăzi însă a venit momentul să ne gândim (cu toții) la o nouă clădire pentru teatrul din Sibiu. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu invită astfel cetățenii interesați să participe la discuțiile cu privire la viitoarea clădire a teatrului în cadrul evenimentului Therme Forum, ce va avea loc timp de 4 zile, de joi până sâmbătă.
Reprezentanții Therme Forum consideră că o dezbatere publică care să reflecte și să ia în considerare părerea comunității este esențială, mai ales datorită faptului că noua clădire a teatrului va schimba în oarecare măsură țesătura orașului. În cadrul Therme Forum se vor pune în discuție noțiuni precum identitate, identitate culturală, cultură.
Evoluția experiențelor cullturale se află într-o strânsă legătură cu mediile construite și joacă un rol esențial în răspunsul organizațiilor artistice la provocările privind dezvoltarea unei relații durabile și solide cu comunitățile noastre. Mediile virtuale oferă oportunitatea de a ține pasul cu așteptările publicului, mereu mai mari, mereu în schimbare, mereu mai moderne. Acestea creează și modalități simple de a stabili legături cu publicul depășind limitele geografice.
Therme Forum a plecat de la tema ediției FITS 2019, Arta de a dărui și și-a propus să exploreze timp de 4 zile felul în care experiența fizică și virtuală a publicului modelează comunitatea orașului și influențează artele spectacolului.
Mediile virtuale ne oferă oportunități nemaivăzute de a răspunde la așteptările în schimbare ale publicului, creând totodată noi modalități de a stabili legături cu comunitățile și cu spectatorii, dincolo de limitele geografice.
Sunt prezenți la Sibiu arhitecți de renume mondial de la cele mai importante birouri de arhitectură din lume, cu scopul de a continua dezbaterea publică începută în cadrul Forumului Therme din 2018, în vederea pregătirii proiectului și construcției unui nou centru de spectacole la Sibiu.
Evenimentul Therme Forum are ca temă  „Spații publice: Medii construite și Medii virtuale”, și va avea loc în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor de la Sibiu.
Participarea publicului la sesiunile de discuție din cadrul „Therme Forum” este gratuită, în limita locurilor disponibile. Doritorii pot confirma participarea la eveniment, printr-un email trimis la adresa: [email protected].
Programul este planificat după cum urmează:
Tehnologie, publicuri în schimbare și paradigme în evoluție privind clădirile | joi, 20 iunie 2019
Invitați: Jason Bruges (Jason Bruges Studio, GBR), Bogdan Zaha (Zaha Hadid Architects, GBR), Ștefan Dorin Adam (Mânădelucru, ROU), Nelson Fernandez (NFA International Arts and Culture, GBR)
Sesiunea de discuție va avea în prim plan evoluția clădirilor. Aceasta se întâmplă simultan cu evoluția comunităților și a societăților. Se vor urmări exemple inspirate din teatrele din lume și din spațiile în care le face plăcere oamenilor să se strângă. Se va analiza modul de interacțiune al comunităților prin tehnologie și se va urmări relevanța mediilor construite la nivel local, și durabilitatea din punct de vedere cultural și competitiv.
Valoarea progreselor culturale pentru comunitățile noastre | vineri, 21 iulie 2019
Invitați: Constantin Chiriac (Sibiu International Theatre Festival, ROU), Robert C. Hanea (Therme Group), David Baile (International Society for the Performing Arts, USA), Alexandru Găvozdea (The Romanian Order of Architects), Jean Guy Lecat (Jean Guy Lecat Studio, FRA)
În cea de-a doua zi de dezbatere subiectul principal va fi structurat în jurul nevoilor comunității, alorificării caracteristicililor unice ale acestora și încorporarea încorporează părerilor lor în dezvoltarea viitoarei clădiri ale teatrului.
Spații publice din interiorul clădirilor/ estomparea limitelor | vineri, 21 iulie 2019
Invitați: Fiona Zisch (UCL – Neuroscience and Architecture, GBR), Andy Bryce, Daniel Wright (RSHP, Great Britain), José Garrido (Ian Ritchie Architects, GBR), Alexander Schwarz (David Chipperfield Architects, Germany)
Tot mâine, după amiază se va discuta despre crearea unor experiențe emblematice care să aducă oamenii laolaltă și a unui tărâm urban public în interiorul clădirilor. Unde începe și unde se termină o clădire – este posibil ca o clădire cu destinație artistică să fie atât un simbol, cât și un refugiu? Ce impact poate avea aceasta în comunitate?
Instituții a căror identitare este proiectată în mediul construit | sâmbătă, 22 iulie 2019
Invitați: Deborah Aydon (Liverpool Everyman Theatre, GBR), Gary McCluskie (Diamond Schmitt Architects, CAN), David Howarth (DRDH Architects, GBR), Guo Chenzi & Lynn Fu (Yue Opera Town, CHN), Annette Mees (Royal Opera House Covent Garden, GBR)
În ultima zi a evenimentului tema dezbaterii va fi modalitatea în care reprezintă și proiectează o clădire identitatea și valorile unei instituții, felul în care ne putem asigura că edificiile noastre le transmit oamenilor ce vrem noi ca ei să „audă” sau să „simtă” și ce spun clădirile noastre despre noi.
* Therme Forum este un eveniment organizat de FITS și TNRS în parteneriat cu Therme Group și Ordinul Arhitecților din România. Mai multe detalii pot fi găsite aici.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect